Comerç exterior
Economia 21/06/2021

La inversió estrangera cau un 32,7% el primer trimestre a Catalunya

Els capitals procedents de la UE i de l'Amèrica del Nord pugen, però es desplomen els asiàtics

2 min
Imatge d’arxiu del port de Barcelona l’any passat, després del confinament. Moltes mercaderies catalanes s’exporten des del port.

BarcelonaLa inversió estrangera bruta a Catalunya el primer trimestre d'aquest any va ser de 463,14 milions d'euros, una xifra que representa un descens del 32,7% en relació amb el mateix període del 2020, segons les dades de l'Icex, un organisme del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme espanyol. Si es compara amb el trimestre immediatament anterior, el descens s'accentua fins al 63,1% perquè entre l'octubre i el desembre de l'any passat la inversió estrangera va ser de 1.257 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta caiguda durant el primer trimestre coincideix amb l'impacte de l'onada de la pandèmia del covid-19 que es va produir després de Nadal i trenca amb la recuperació iniciada durant el quart trimestre de l'any passat. El primer trimestre del 2020 va assolir els 688,1 milions, una xifra que va baixar el segon trimestre a 575,1 milions i encara més el tercer trimestre, amb 556,3 milions, però el quart trimestre de l'any passat es va recuperar fins als 1.257 milions. La xifra del primer trimestre d'enguany, a més, és la més baixa el tres primers mesos de l'any des del 2018, en què va ser de 396,5 milions.

Per sectors, el que ha concentrat més inversió és la consultoria, programació i altres activitats relacionades, amb 233,9 milions d'euros; el comerç majorista, exceptuant-ne els vehicles de motor, amb 52,7 milions d'euros; la indústria de l'alimentació, amb 39,5 milions; la fabricació de maquinària, amb 32,9 milions; i la fabricació de productes de cautxú i plàstic, amb 21,4 milions, entre altres. Per procedència, la major part de la inversió prové dels socis de la Unió Europea, amb 389,4 milions d'euros. A distància ja se situa l'Amèrica del Nord, amb 17,5 milions d'euros; i l'Àsia i Oceania, amb 9,4 milions. Cal destacar que 4,1 milions d'euros procedien de paradisos fiscals.

Quant a la variació, tot i que la inversió estrangera total baixa, augmenta la procedent de l'Amèrica del Nord, un 41,1%. També creix un 40,7% la inversió procedent de la UE. Però la inversió de països de l'Àsia i Oceania va caure més del 97%. Aquests països van invertir el primer trimestre d'enguany a Catalunya 353,3 milions menys que el primer trimestre de l'any passat.

La inversió estrangera sempre ha sigut objecte de controvèrsia entre el govern espanyol i el català per la manera de comptabilitzar-la, perquè molts cops s'apunta on hi ha la seu social de les companyies o les filials espanyoles que fan la inversió, i no el lloc real de la inversió. En aquest sentit, fonts del departament d'Empresa i Treball han dit a l'ACN que les dades d'exportacions estrangeres cal valorar-les en "períodes més amplis de temps" perquè a curt termini presenten una alta volatilitat. Així mateix, han comentat que el ministeri computa les dades territorials depenent d'on és la seu social i sense tenir en compte on es produeix la inversió productiva. Aquestes fonts també han indicat que esperen una recuperació els pròxims trimestres per tornar als nivells prepandèmics.

L'efecte capitalitat de Madrid

Al conjunt de l'Estat, el total d'inversió estrangera ha sumat 3.056 milions d'euros el primer trimestre, més de la meitat dels quals a la Comunitat de Madrid, on hi ha la gran majoria de seus socials de les empreses a l'Estat. Concretament, s'hi han destinat 1.887 milions d'euros, un 21% menys. El segon lloc l'ocupa Catalunya, amb 463,1 milions d'euros; seguida d'Andalusia, amb 308,2 milions, i el País Valencià, amb 194,9 milions.

stats