LA SORTIDA DE LA CRISI

La inversió estrangera a Catalunya segueix batent rècords tot i la incertesa política

Entre el gener i el setembre Catalunya va captar 3.700 M€, una xifra que iguala la plusmarca del 2010

La inversió estrangera va aconseguir al tercer trimestre d’aquest any un dels registres més alts de la història tot i coincidir de ple amb la campanya electoral i les eleccions del 27 de setembre, marcades per una elevada tensió política. En concret, entre el juliol i el setembre van arribar de fora 1.164 milions d’euros, la tercera xifra més alta en un tercer trimestre. Segons les dades oficials del ministeri d’Economia, només en els tercers trimestres del 2010 (que va ser excepcionalment bo) i el 2006 hi va haver més inversió estrangera que aquest any.

En total, durant els nou primers mesos de l’any la inversió estrangera es va elevar fins als 3.689 milions d’euros a Catalunya, una xifra pràcticament idèntica a la que s’havia registrat el 2010, que va ser l’any amb més inversió de la història. Això vol dir que si es manté el ritme registrat els nou primers mesos de l’any la inversió estrangera podria marcar un nou rècord històric. Mentre que aquest indicador va créixer un 42% en el conjunt d’Espanya, a Catalunya ho va fer un 240%.

Aquestes dades arriben en ple debat sobre l’impacte econòmic del procés sobiranista. Institucions com el Cercle d’Economia han assegurat que la declaració de ruptura aprovada al Parlament el 9 de novembre va provocar, des del primer minut, fuga d’empreses i congelació d’inversions. De totes maneres, el possible impacte de la declaració de ruptura no es podrà constatar fins que no es publiquin les dades de l’últim trimestre de l’any, la qual cosa passarà d’aquí a tres mesos, aproximadament. +ràcies a aquests registres, la inversió estrangera a Catalunya va suposar un 23% del total que va rebre Espanya fins al setembre. Fa un any, el pes de Catalunya en la inversió estrangera a l’Estat només era del 10%. Com és habitual, la primera comunitat en captació d’inversió és Madrid, que es va quedar un 66% del total. Tot i això, els experts sempre alerten que aquesta dada cal agafar-la amb pinces perquè moltes inversions es computen a Madrid si l’empresa té la seu principal a la capital espanyola malgrat que, de manera efectiva, els diners es destinin a una altra comunitat.

Les dades d’inversió estrangera acostumen a patir sotragades destacables, ja que una sola operació de vegades pot distorsionar molt la tendència. Malgrat això, la inversió del gener al setembre ha minvat cada any respecte de l’anterior entre el 2010 i el 2014. Aquest any, però, la tendència negativa s’ha trencat de manera molt clara i s’ha obtingut el segon millor registre, pràcticament empatat amb el del 2010, que és a primera posició pel que fa a inversió estrangera a Catalunya.

Les exportacions també creixen

Mentrestant, les exportacions també van mantenir la tendència dels últims temps i van seguir creixent a l’octubre. En total, en els deu primers mesos de l’any les empreses catalanes van vendre a l’estranger més de 53.000 milions d’euros, un 5,9% més. En la mateixa línia del que ha passat en els últims mesos, la gran recuperació del consum intern va fer créixer molt les importacions. Fins a l’octubre van créixer un 5,2% i van superar els 63.000 milions, la qual cosa va fer augmentar el dèficit comercial (és a dir, la diferència entre importacions i exportacions) fins als 10.000 milions d’euros.

Catalunya suposa un 26% de les exportacions espanyoles, però també un 28% de les importacions.

Més continguts de