Economia 07/05/2021

Joc de trens

Renfe dona la benvinguda a Ouigo amb un original vídeo

2 min
Periodistes a bord del viatge inaugural de Ouigo

Madrid/BarcelonaLa imatge és fosca. Un túnel. Hi ha núvols i està tot nevat. Un tren circula a tota velocitat per un paisatge bucòlic, entre les muntanyes, evocant la popular sèrie de la HBO Joc de tons. “Estimada competència: des de Renfe us hem de dir una cosa. Ara que sou aquí, la cosa es posa emocionant”, es pot llegir amb lletres impreses. “Que comenci el joc de trens. Bienvenue i bona sort”. Amb aquesta història, publicada en forma de vídeo a les xarxes socials, Renfe ha donat la benvinguda a Ouigo, el nou operador ferroviari d'alta velocitat i rival de la companyia espanyola. 

Són quarts d'onze del matí. A bord del primer viatge de la companyia francesa entre Madrid i Barcelona els periodistes comenten el vídeo mentre el tren, a Atocha, es comença a moure. “Gràcies per acompanyar-nos en aquest viatge històric”, se sent per l’altaveu. El responsable del personal de bord dona la benvinguda als passatgers en castellà i en francès. “Arrenca la liberalització de l’alta velocitat. Sortim volant”, se sent per megafonia. Cap missatge en català, a diferència del que passa a l'AVE. És el viatge inaugural i el tren està ocupat per directius de Ouigo –marca comercial a Espanya de SNCF, la Renfe francesa–, autoritats i premsa. 

A petició d’aquesta periodista, els responsables de Ouigo expliquen que a partir de dilluns, quan els trens comencin a portar passatgers, els missatges per megafonia seran únicament en castellà. “No n’hi haurà en català?” El problema, expliquen, és que els missatges no estan enllaunats. Són en directe, com fan algunes aerolínies per donar sensació de proximitat. I no tot el personal de bord de Ouigo sap parlar en català. “Ho mirarem”, promet una directiva de la companyia.

Els viatgers es reparteixen al llarg de tres cotxes, de dos pisos i grans finestrals. El personal ofereix amablement aigua i tovalloles amb gel hidroalcohòlic. Hi ha nervis entre la troupe de Ouigo. També alegria per començar a treballar després d’haver ajornat la posada en marxa dels trens per la pandèmia. ”Estem emocionats”, confessa la directora general de la companyia francesa a Espanya, Hélène Valenzuela. 

Ouigo aterra amb preus més competitius que l’AVE de Renfe. A partir de dilluns, l’operadora espanyola tindrà per primera vegada un competidor en l’alta velocitat. Sembla que ho ha acceptat amb esportivitat, però Renfe té al davant el repte majúscul d’adaptar-se al fred de la lliure competència. S’acosta l’hivern.

stats