Economia 27/05/2016

Junqueras avisa l'Estat sobre el ràting de Catalunya: "Les reputacions s'entrelliguen"

El vicepresident insisteix que vol abaixar l'IRPF a les rendes inferiors a 36.000 euros, però no concreta si també el vol apujar a les rendes altes

àlex Font Manté
1 min
El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, durant les jornades del Cercle d'Economia

BarcelonaEl vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha avisat el govern espanyol sobre les conseqüències que poden tenir per a l'Estat les successives rebaixes del ràting del deute català. L'última ha estat de Moody's, que ha enfonsat el deute de la Generalitat encara més en el nivell de porqueria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El ràting té sentit quan es fa sobre una administració que controla el seu nivell d'ingressos i despeses", ha dit. "Però nosaltres només controlem el 5% dels nostres ingressos". Tot seguit ha advertit l'Estat: "Compte: les reputacions estan entrelligades, i el govern espanyol n'hauria de ser conscient". Dit d'una altra forma, si el deute català empitjora de nota, això perjudicarà també l'espanyol.

Junqueras ha estat un dels protagonistes d'avui a la trobada anual del Cercle d'Economia, a Sitges. Durant la seva conferència, el vicepresident ha admès que no està en condicions de garantir que s'aprovin els pressupostos que ha presentat aquesta mateixa setmana. Amb tot, ha insistit que la seva voluntat és abaixar l'IRPF "a les rendes mitjanes", un nivell que ell situa per sota dels 36.000 euros. Preguntat sobre si això implicarà una pujada per a les rendes altes per compensar la baixada de recaptació que hi pugui haver, Junqueras s'ha negat a aclarir si aquesta és la seva postura.

stats