Economia 05/10/2022

L'OPEP i Rússia collen encara més l'economia amb una dura retallada de la producció de petroli

La reducció equival a un 2% de la demanda global i és la més important des de la pandèmia

2 min
L’OPEP redueix la seva producció en un 90% del que havia acordat

Brussel·lesDesprés de l’acord dels estats membres de la Unió Europea de limitar el preu del petroli rus i, sobretot, de la baixada durant els últims quatre mesos del 25% del preu del barril Brent (el tipus de petroli de referència a Europa), l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i Rússia han reaccionat per impedir que el preu baixi. Totes dues parts han anunciat aquest dimecres una retallada de dos milions de barrils diaris en la producció de cru a partir del novembre. Aquesta reducció equival al 2% de la demanda global i pretén contenir la cotització del cru, que aquest dimecres estava a gairebé 94 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, l’OPEP i Rússia, que obren i tanquen l’aixeta per mirar de controlar els preus del petroli, han tornat a donar un cop de volant. L'objectiu: mirar de mantenir la cotització com més amunt millor i continuar obtenint-ne grans beneficis.

Durant la pandèmia del covid, la demanda de petroli va baixar en picat i, per tant, van començar a bombejar-ne en molta menys quantitat; va passar precisament el contrari quan es va reactivar l’economia mundial i va començar la guerra d’Ucraïna; i ara, amb el pla de xoc energètic de la Unió Europea i l’alentiment de l’economia de la Xina, els preus tornen a anar a la baixa. A més, al desembre es preveu que l’OPEP i Rússia es tornin a reunir per decidir si encara retallen més el bombeig de cru.

Els Estats Units, que havien pressionat els seus socis del golf Pèrsic perquè la reducció fos menor de la que ha acabat sent, no han tardat a sortir a criticar-la. "En un moment en què mantenir el subministrament global d’energia és d’una importància suprema, aquesta decisió tindrà un gran impacte negatiu en països de baixos o mitjans ingressos", ha dit a través d’un comunicat l’assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan. Arran d’això, també es preveu que l’administració de Joe Biden consulti el Congrés estatunidenc sobre mesures addicionals per reduir el control de l’OPEP sobre els preus de l’energia i ja ha avançat que, en cas que el preu del barril superi els 100 dòlars per barril, tornaran a alliberar reserves estratègiques de petroli que tenen els EUA per forçar una baixada dels preus.

stats