CRÒNICA

L'ovació del Cercle al rei Felip

3 min
Foto de família del Cercle d'Economia a l'arribada del rei Felip.

Matí de ressaca a la segona jornada de la reunió del Cercle d’Economia. No perquè la nit anterior hi hagués excessos inconfessables, sinó perquè molts culers encara estaven intentant digerir la remuntada del Madrid a la Champions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El gran acte del dia és l’entrega dels premis empresarials José Manuel Lara, però no tant pel contingut, sinó per la visita del rei Felip, l’arribada del qual imposa unes estrictes mesures de seguretat. Els màxims dirigents del Cercle, junt amb algunes autoritats i patrocinadors, es fan una foto de família amb el rei, amb l’skyline barceloní de fons i, a l'acabar, Felip assegura que haurien "d’estar allà", i assenyala la platja que hi ha allà mateix. Efectivament, a pocs metres de tanta corbata hi ha persones prenent el sol, alienes al que està passant. Tots riuen i Marc Puig li fa alguna referència a la Copa Amèrica que se celebrarà en aquestes aigües d’aquí dos anys. Després tots es dirigeixen a la sala principal que acull l’acte, on l’entrada del rei és benvinguda amb una llarga ovació.

És la tercera vegada que el rei d’Espanya visita la reunió del Cercle, i la segona consecutiva. "Senyor, un sentit agraïment per la vostra presència", li diu Javier Faus, president del Cercle. Però potser és el rei qui està més agraït de comptar amb aquesta recepció. Al seu discurs, Felip alterna algunes paraules en català i s’acomiada amb un "hasta pronto", que no està clar si vol dir que ara vindrà cada any a la reunió del Cercle.

A la sortida, el rei s’acomiada donant la mà a tots els que estan a la primera fila i el president de Pimec, Antoni Cañete, que està més enrere, s’abraona entre les cadires per estirar el braç i arribar a donar-li la mà a Felip. Finalment, ho aconsegueix. El sorprenent és que durant el dinar a peu dret que hi ha a posteriori el rei torna a fer acte de presència i va donant la mà –acompanyat de Faus, que li va presentant a tothom– a les persones que es va trobant.

El públic d’aquestes jornades és variat, però hi ha sospitosos habituals, com l’exconseller Germà Gordó. També cares noves, com l’exministra Fátima Báñez, ara empleada de la CEOE, que acompanya el seu president, Antonio Garamendi. O César González-Bueno, que tot just porta un any de conseller delegat del Sabadell. Al matí, el banquer es passeja per la recepció de l’hotel saludant alguns coneguts amb uns auriculars Airpods posats i un iPad contra el pit. Quan algú li pregunta què fa amb els Airpods posats, ell els ensenya que en realitat està participant en una reunió virtual. Coses del teletreball.

En una de les sessions conflueixen líders empresarials de Catalunya, Madrid i Euskadi. Josep Sánchez Llibre, president de Foment, carrega durament contra Ada Colau (això cada cop és menys notícia) i reivindica el dret dels ciutadans a poder agafar el cotxe i circular per Barcelona "quan els doni la gana". També exigeix que Pedro Sánchez faci "el mateix que Zapatero amb l’impost de patrimoni: eliminar-lo". Zapatero, per cert, el va recuperar uns anys després, quan va arribar la crisi financera. Llibre opina que si s’elimina patrimoni i "s’harmonitza a la baixa l’impost de successions" s’acabarà "una part important del conflicte polític entre comunitats autònomes". Sortint de l’acte, el president de Foment es creua amb Javier Faus i li diu: "No et queixaràs, que he parlat de l’impost de patrimoni".

Per acabar, un detall. En una altra sessió, Maite Barrera (futura presidenta de Barcelona Global) pregunta a José María Álvarez-Pallete (Telefónica) si ha comprat una parcel·la al metavers, i a José Ignacio Goirigolzarri (CaixaBank) si ha adquirit criptomonedes. Tots dos responen amb un monosíl·lab: "No". I Pallete avisa que els ciutadans som "vassalls digitals" de les grans tecnològiques a l’entregar-los dades sense contrapartida. Avisats estem.

stats