Economia 02/03/2018

Catalunya lidera la baixada de l'atur registrat al febrer a Espanya

El sector serveis, el Mobile i la indústria ajuden a reduir les llistes d'aturats en 4.685 persones

Natàlia Vila
3 min

BarcelonaCatalunya va liderar la baixada de l'atur a Espanya aquest mes de febrer, amb 4.685 aturats menys. Aquesta xifra representa que la taxa va caure un 1,1% respecte al gener, i ara les llistes dels serveis públics d'ocupació se situen en els 418.181 desocupats al Principat. La davallada és un punt percentual superior a la registrada al conjunt d'Espanya, on l'atur es va reduir un 0,18%, amb un total de 6.280 persones menys registrades. Actualment encara hi ha 3,4 milions de persones buscant feina a través de les llistes oficials a tot l'Estat, però tot i això aquesta xifra és la més baixa dels últims nou anys.

D'aquesta manera, Catalunya ja encadena 56 mesos continuats de taxes interanuals a la baixa en l'atur, des de juliol del 2013. "Les dades són indubtablement bones", assenyala el vocal del col·legi d'Economistes Xavier Segura, que afegeix que "sense tenir en compte el febrer de l'any passat, que també va ser molt bo, aquest seria el millor registre en aquest mes des que va començar la crisi, el 2007". De fet, en relació amb el mateix mes de l'any passat, ara hi ha més de 34.000 desocupats menys registrats a Catalunya, el 7,55% menys.

Aquest últim febrer, a més, l'atur ha baixat en totes les províncies excepte a Lleida. El sector serveis és el que va experimentar una baixada més forta, de 4.071 persones, i va ser el principal catalitzador de les bones dades, especialment a Barcelona, on coincidint amb l'inici del Mobile World Congress gairebé 3.500 persones es van desapuntar de les llistes de l'atur.

Tot i que els serveis lideren la davallada en xifres absolutes, Segura prefereix posar l'accent en un altre sector. "En termes relatius l'atur als serveis ha baixat un 1,4 mentre que a la indústria ho ha fet un 1,8%; aquesta és una dada important perquè la indústria és un sector que aporta més valor afegit i amb tendència a fer més contractes indefinits", apunta l'economista.

El cert és que la indústria també va contribuir a la bona evolució de l'atur al febrer, amb la contractació de 866 persones. "Aquesta dada demostra que la indústria catalana millora, fet que ja s'havia començat a notar en altres indicadors, però ara també es nota en el mercat laboral, i això està molt bé", diu Segura. La construcció també va ajudar: va necessitar 543 persones. Per sectors, l'agricultura va protagonitzar l'únic augment de l'atur per activitat, en comptabilitzar 258 aturats més.

Pel que fa a la resta d'Espanya, les Balears (amb 3.338 aturats menys) i el País Valencià (amb una reducció de 2.045 desocupats) completen el podi de la reducció de l'atur aquest febrer. A l'altre costat de la balança Andalusia, amb 7.473 persones, Madrid amb 1.731 i Múrcia amb 1.119 aturats més van ser les tres comunitats on més persones van apuntar-se a les llistes com a nous desocupats.

Més temporalitat

Per tipus de contractes -la principal reivindicació sindical- les dades, en canvi, no varien significativament. La rotació continua definint el mercat laboral tant espanyol com català. A Catalunya, dels 241.092 contractes firmats només 37.027 van ser indefinits. La resta, és a dir, el 85%, són temporals.

Aquesta dada, però, també pot tenir una lectura positiva al febrer. Malgrat la coincidència amb alguns esdeveniments temporals com el Mobile, la contractació indefinida -el 15% del total- representa "el pes més elevat en un sol mes des de juliol del 2012", apunta Segura. Malgrat això, l'economista reconeix que "el ritme de creixement dels contractes indefinits és escandalosament baix, per això cal que sectors com la indústria es continuïn reforçant". Segura recorda que els serveis estan més vinculats a l'estacionalitat i per tant també a la temporalitat.

La dada més positiva del mes es troba en l'afiliació a la Seguretat Social que, al febrer, va marcar la millor dada a Espanya en onze anys: va sumar 81.483 persones durant el mes, fins a arribar als 18,36 milions d'ocupats. A Catalunya es van inscriure 24.263 persones, un 0,74% més que el mes anterior, fet que situa en 3,29 milions les persones que cotitzen.

stats