Economia 01/02/2016

L'Audiència Nacional jutjarà Blesa i Rato per les 'targetes black'

El jutge considera que hi ha prou indicis per "exigir responsabilitats criminals" a 66 persones, entre les quals hi ha l'expresident de Bankia i el de Caja Madrid

Dani Sánchez Ugart
2 min
Miguel Blesa i Rodrigo Rato el dia que l'exministre va assumir la presidència de Caja Madrid, el gener del 2010 / EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha decidit aquest dilluns obrir judici oral contra l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, el de Bankia Rodrigo Rato i els altres 64 usuaris de les targetes 'black' d'aquestes entitats. La sala penal serà l'encarregada de conduir el judici.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Andreu considera en la interlocutòria que hi ha indicis suficients per perseguir per administració deslleial contra els dos màxims directius i també contra Ildefonso Sánchez Barcoj, ex director general, mentre que acusa d'apropiació indeguda la resta d'usuaris de les targetes opaques.

l'ús delictiu que es va fer de les targetes de crèdit hauria estat impossible sense la participació dels presidents de les entitats

De Barcoj, el document manté que va tenir "molt protagonisme en la implementació, aplicació pràctica i funcionament del sistema de targetes de crèdit", com recull del jutge de l'escrit del FROB, una de les parts acusadores.

La fiscalia demana quatre anys i mig de presó per a Rato i sis per a Blesa, fet que converteix la causa en la que més apropa l'exministre, que té altres dos judicis oberts a l'Audiència, a la presó.

Amb els escrits de les diverses acusacions sobre la taula (Fiscalia, UPyD, Bankia i el FROB), el magistrat Andreu conclou, breument, que "vist que els fets objecte del procediment presenten característiques de delicte i que les actuacions ofereixen mèrits suficients per exigir responsabilitat criminal a persones determinades, procedeix acordar l'obertura de judici".

El jutge adverteix també que es tracta d'una decisió contra la qual no es pot presentar cap recurs, de manera que els 66 encausats hauran de seure al banc dels acusats sense escapatòria possible.

La decisió ha estat comunicada aquest migdia en una llarga interlocutòria de 93 pàgines (difosa en tres parts: part 1, part 2 i part 3) que recull els arguments de cada part i exposa la resolució judicial.

stats