Economia 09/03/2015

L'executiu de Caja Madrid que repartia les 'black' responsabilitza Miguel Blesa

L'exsecretari del Consell d'Administració Enrique De la Torre diu les anomenava 'black' perquè eren neutrals a efectes fiscals

Ara
2 min
L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa

BarcelonaEnrique De la Torre, el secretari del Consell d'Administració de Caja Madrid que entregava les 'targetes black' als directius de l'entitat ha responsabilitzat l'expresident Miguel Blesa i l'exdirector general financer Ildefonso Sánchez Barcoj. Del primer, ha declarat que s'encarregava de fixar els límits de despesa i del segon, que s'ocupava de l'operativa.

Aquestes són les declaracions de De la Torre d'aquest dilluns com a imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu. L'exsecretari del Consell d'Administració ha assegurat que les vises de Caja Madrid eren per a despeses de repreentació, tot i que els consellers que en tenien dues podien utilitzar la segona per a despeses personals. En aquest cas, afirma que ho podien fer perquè es tractava d'un complement retributiu, que "tenia el mateix tractament fiscal que qualsevol altre".

A la pregunta sobre els correus interns de l'entitat financera, en què ell mateix es referia a les targetes com a 'black', ha explicat que es s'hi referia amb aquest nom perquè "eren neutrals a efectes fiscals d'IRPF" i, per tant, no s'havien d'incloure en els certificats d'Hisenda, ja que eren una despesa per a l'entitat".

Un "tema molt sensible"

En els correus, De la Torre demanava que s'extremés la "discreció" sobre la qüestió de les targetes per evitar filtracions. L'exsecretari del Consell d'Administració de Caja Madrid ha defensat en aquest sentit que "el sistema retributiu d'una entitat és un assumpte molt sensible i que ha de ser reservat".

A més, el jutge Andreu li ha preguntat si l'entrega d'aquestes targetes li semblava normal, al què De la Torre, ha respost que "no ho trobava irregular i que sí que li semblava "normal".

La desena d'exdirectius que han declarat aquest dilluns, proposats per PP, PSOE, IU i CCOO, ha coincidit que va ser el llavors secretari general de Caja Madrid Vicente Espinosa qui els va lliurar les targetes, que eren de "lliure disposició" i podien suportar despeses personals, sempre que no sobrepassessin un límit màxim i no extraguessin diners en efectiu dels caixers automàtics. La Fiscalia no ha demanat fiances per a cap d'ells.

Això sí, no han sabut explicar la raó que justifiqués aquesta última prohibició i han assenyalat que intentaven esgotar el límit mensual en la seva utilització i, per a això, apuntaven les despeses "manualment" o recorrien a la seva "memòria" ja que la caixa no exigia cap tipus de justificant.

Després de ser preguntats per la tributació de les vises, tots han respost que pensaven que estava inclosa en el seu certificat d'havers, a excepció del representant de CCOO Antonio Rey de Viñas, que ha precisat que pensava que la caixa ho tenia "arreglat des del punt de vista fiscal". En aquest sentit, l'exdirectiu proposat pel PP Javier de Miguel ha afegit que era conscient que no estava al seu certificat i entenia que l'entitat "s'ocupava" de la fiscalitat.

stats