Patents

Lidl guanya Thermomix als jutjats i podrà tornar a comercialitzar el seu robot de cuina

L'Audiència de Barcelona considera que la cadena de supermercats no va plagiar els productes de Vorwerk

2 min
Exterior d’un hipermercat de Lidl, que defuig de l’estratègia de vendre per internet.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha donat finalment la raó a la cadena alemanya de supermercats Lidl en el seu litigi contra Vorwerk, l'empresa d'electrodomèstics també alemanya i titular de la marca de robots de cuina Thermomix. El tribunal ha estimat el recurs de Lidl i anul·la una sentència prèvia que considerava que la cadena de supermercats havia plagiat el seu robot de cuina, Monsieur Cuisine Connect, directament de Thermomix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per aquesta sentència prèvia, emesa fa un any, un jutjat mercantil de Barcelona va ordenar la retirada de tots els exemplars de robots de cuina de Lidl, ja que considerava demostrada una invasió de la companyia de supermercats de la patent de Vorwerk. Lidl, però, va recórrer la decisió a una instància superior, l'Audiència Provincial, que el 13 de gener va concloure que no hi havia plagi i va revocar la decisió del jutjat mercantil.

Vorwerk va portar Lidl a la justícia el 2020, arran del llançament al mercat per part de Silvercrest –la marca d'aparells elèctrics de Lidl– del robot Monsieur Cuisine a un preu de 359 euros, una xifra molt inferior als més de 1.200 euros a què Vorwerk venia la seva Thermomix. A banda de reclamar la retirada del producte, Vorwerk també va demanar que se la indemnitzés amb el 10% de les vendes del robot de cuina de Lidl. El contraatac legal de la cadena de supermercats va ser reclamar, en una demanda creuada, la invalidació de la patent de Vorwerk per “falta de novetat, activitat inventiva i addició de matèria”, que és el que l'Audiència ha acceptat ara a través del recurs del grup de supermercats.

Patent invàlida

La sentència de l'Audiència considera que "la patent en la qual Vorwek es fonamentava per imputar [a Lidl] la infracció dels seus drets és nul·la per diferents raons", segons un comunicat del Consell General del Poder Judicial publicat aquest dimecres. Concretament, els jutges l'anul·len per raons de fons, ja que argumenten que "la sol·licitud no disposa d'activitat inventiva", és a dir, que la Thermomix no inclou cap element innovador que no resulti obvi a ulls d'un expert, un requisit bàsic per a la concessió d'una patent. "L'Audiència estima, que, fins i tot en el cas que la patent fos vàlida, no hi hauria infracció per part de Lidl de la patent Vorwerk", conclou el comunicat. El fabricant d'electrodomèstics va patentar la Thermomix el 2008.

No obstant, els magistrats també creuen que Vorwerk ha "ampliat la protecció de manera il·legítima en el curs de la tramitació" de la seva pròpia patent de la Thermomix, per "l'èxistència de matèria afegida". És a dir, la patent de la Thermomix queda invalidada per una qüestió formal en la tramitació, ja que el fabricant va incloure elements nous durant el procés d'acceptació de la patent per part de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), la qual cosa no està permesa.

La inclusió d'irregularitats en la tramitació és una pràctica comuna a la majoria de països de la Unió Europea i davant l'Oficina Europea de Patents, però fins ara no era habitual a Espanya. Que un tribunal accepti ara la inclusió de matèria durant el tràmit com una causa vàlida per a l'anul·lació d'una patent suposa un canvi en la jurisprudència que equipara el sistema legal de l'Estat al de la resta d'Europa.

stats