Competència
Economia Macroeconomia 23/03/2023

La CNMC carrega contra l'Audiència Nacional per suspendre "totes i cadascuna" de les multes que imposa

L'organisme acusa el tribunal de posar les empreses per davant de l'interès públic

ARA
2 min
La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, Cani Fernández, aquest dijous al Congrés dels Diputats.

MADRID"El que constato és que l'Audiència Nacional suspèn totes i cadascuna de les sancions [que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) imposa a les empreses per infraccions de competència]". Així de contundent ha estat la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, comentant les decisions que pren el tribunal un cop l'empresa recorre una multa interposada per l'organisme públic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'últim exemple és de fa poc més de tres mesos, quan l'Audiència Nacional va acordar suspendre de forma cautelar la sanció interposada el passat mes de juliol per la CNMC contra Ferrovial. La multa es traduïa en el pagament de 38,5 milions d'euros i la prohibició de contractar amb l'administració pública. De fet, la infracció formava part d'una sanció molt més gran (més de 200 milions d'euros) que Competència va interposar a les sis principals constructores espanyoles per repartir-se les infraestructures durant 25 anys.

Però, ¿per què la CNMC és mosta molesta amb l'Audiència Nacional? Fernández, que aquest dijous ha comparegut al Congrés de Diputats, ha detallat que la suspensió cautelar per part de l'Audiència Tribunal de la infracció és fruit de "primar" el perjudici que pot provocar a l'empresa la multa en concret, i no tant l'interès general.

Pla a curt termini

Però la decisió encara va més enllà. El fet que totes les empreses, legítimament, demanin la suspensió cautelar de la multa i se'ls concedeixi permet no aplicar la prohibició de firmar contractes públics. L'altre factor que veta l'accés als contractes públics a les empreses passa per l'aplicació de la prohibició per part de la Junta Consultiva de Contractes del Sector Públic. "No s'estan aplicant [les prohibicions]", ha resumit Fernández.

No obstant això, la presidenta de la CNMC ha recordat que la suspensió no es tradueix en una "anul·lació" de la resolució de l'organisme, és a dir, de la infracció o la multa. Fernández ha anticipat que l'organisme que lidera inclourà en les resolucions la durada i impacte de la prohibició; la llei fixa un màxim de tres anys. La presidenta de la CNMC ha afegit que això aportaria seguretat jurídica i suposaria un efecte "dissuasiu" immediat i ho vol tirar endavant abans de l'estiu.

stats