Inversions

La inversió estrangera s'enfonsa els primers sis mesos de l'any

L'entrada de capital internacional pateix una caiguda del 54% a Catalunya i del 26% a Espanya

ARA
2 min
El 80% de la inversió en oficines a Barcelona la fan estrangers

BarcelonaLa inversió estrangera es va ensorrar durant els primers sis mesos del 2023 tant a Espanya com, sobretot, a Catalunya, segons dades del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Així, a Catalunya es van produir inversions de capital estranger per valor de 824,7 milions d'euros, un 54% menys que la xifra registrada entre el gener i el juny de l'any passat. A Espanya, la davallada va ser important però menor, del 26,6%, fins als 11.996 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades, que trimestralment publica el govern espanyol, tenen diversos factors que distorsionen el repartiment entre comunitats de les inversions, el principal dels quals és l'anomenat efecte seu: en general, es computa la inversió al territori on té la seva seu espanyola la multinacional que la fa, i no al lloc real on es destinaran els diners. Per exemple, si una multinacional amb seu a Madrid destinés un milió d'euros en una nova fàbrica a Lleida, aquest milió es comptaria com una inversió feta a Madrid i no pas a Catalunya.

A més, les dades publicades no permeten diferenciar entre inversió productiva (construcció de fàbriques o creació de llocs de treball) i simples permutes financeres (com les compravendes d’accions), que tenen un efecte molt limitat sobre l’activitat econòmica d’un país.

En qualsevol cas, es tracta de la xifra més baixa a Catalunya en un primer semestre des del 2014, quan va ser de 512 milions d'euros, i està molt per sota dels 2.576 milions registrats entre el gener i el maig del 2015, el rècord històric. Pel que fa al 2019, l'últim any abans de la pandèmia, va ser de 1.861 milions, una xifra també molt superior a la d'aquest any. El segon trimestre és quan més va caure la inversió, que a Catalunya es va situar un 67% per sota que el mateix període del 2022 i a Espanya, un 74% per sota.

Malgrat la caiguda, Catalunya es va situar com la tercera comunitat autònoma amb més inversió provinent de tercers països, superada per Madrid i el País Valencià, amb 7.579 milions i 2.268 milions, respectivament.

L'ensorrament de les inversions arriba en un context internacional i europeu d'encariment del crèdit –per les fortes pujades dels tipus d'interès aprovades pels bancs centrals– i de reducció dels marges de les empreses a causa de la inflació derivada de la crisi energètica i la invasió russa d'Ucraïna. A més, les tensions geopolítiques amb els Estats Units per Taiwan i les polítiques de covid zero que van endarrerir-ne la recuperació postpandèmia han alentit l'economia xinesa. Tots aquests factors poden haver afectat negativament l'entrada de capital estranger a l'Estat.

stats