Macroeconomia

Lagarde diu que és "probable" que el BCE baixi els tipus a l'estiu

La presidenta de l'entitat bancària posa una data estimada a una potencial reculada dels tipus d'interès, que es mantenen en el 4,5%

2 min
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesEl Banc Central Europeu (BCE) va començar a pujar els tipus d'interès el juliol del 2022 per mirar d'aplacar la inflació, que aleshores es trobava disparada, i no va parar d'incrementar-los fins després d'un any i tres mesos, l'octubre de l'any passat. Aquests encara es mantenen elevats, al 4,5%. Ara, però, en un context inflacionista més relaxat i amb la previsió que l'augment de preus es vagi acostant de mica en mica a l'objectiu del 2%, la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, ha avançat que veu "probable" que la institució monetària els baixi a l'estiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tanmateix, la presidenta del BCE ha remarcat en una entrevista de Bloomberg al Fòrum de Davos que no es pot avançar a les futures decisions de l'entitat comunitària perquè encara hi ha "un nivell d'incertesa" i "alguns indicadors que no han assolit el nivell" que els agradaria. De fet, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Eurostat, la inflació interanual del desembre a l'eurozona va ser del 2,9%. És a dir, gairebé un punt per sobre de la taxa que pretén assolir l'organisme bancari amb la decisió d'augmentar i mantenir elevats els tipus d'interès.

Pel que fa a la inflació subjacent, l'índex que calcula l'evolució dels preus sense els elements més volàtils com l'energia i els aliments frescos, també continua per sobre de l'objectiu marcat, en el 3,4%. En aquest sentit, Lagarde ha dit que no "vol cantar victòria" abans d'hora, si bé ha assegurat que les polítiques dels bancs centrals van en el "camí correcte" per controlar l'augment de preus. També ha criticat les apostes dels mercats que preveuen una disminució dels tipus d'interès imminent.

Sigui com sigui, és la primera vegada que la presidenta del BCE posa una data estimada sobre una potencial baixada dels tipus i que preveu que sigui aquest mateix any. Fins ara, en canvi, s'havia limitat a repetir que la institució monetària no els rebaixaria fins que la inflació se situés en el 2%.

Cal recordar que l'augment dels tipus d'interès és una de les armes més potents que té el BCE per aplacar la inflació. Encareix el cost per als bancs de demanar diners i, a la vegada, les entitats bancàries ho repercuteixen en un encariment del crèdit apujant els préstecs que donen als seus clients. I, naturalment, si els crèdits són més cars, les famílies i les empreses tenen més difícil demanar préstecs als bancs per consumir o invertir, amb la qual cosa cau la demanda i es frena l'activitat econòmica.

Per tant, un dels perills d'aquesta política monetària és la recessió econòmica. I, de fet, l'economia més important de la Unió Europea, Alemanya, ja es va contraure un 0,3% l'any passat i el perill de recessió econòmica a l'eurozona cada vegada és més imminent.

stats