BCE

El BCE manté els tipus al 4,5% i continua pressionant als hipotecats

L'organisme manté el preu del diner a nivells elevats tot i que la inflació es va acostant a l'objectiu del 2%

2 min
La presidenta del BCE, Christine Lagarde.,

Brussel·lesEl Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous que torna a mantenir els tipus d'interès en el 4,5%, tal com ja va fer el mes passat, malgrat que la inflació a l'eurozona es va acostant cada vegada més a l'objectiu del 2% que persegueix l'entitat bancària i al novembre la taxa d'augment de preus a l'eurozona ja va ser del 2,4%. D'aquesta manera, l'organisme europeu manté el preu del crèdit en uns índexs elevats i continua pressionant les famílies i les empreses que tenen crèdits o hipoteques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha argumentat en roda de premsa que és "probable" que la inflació "torni a repuntar a curt termini" i que, malgrat que "vagi baixant progressivament durant el pròxim any", no s'acostarà a l'objectiu del 2% que s'ha marcat fins al 2025. Tot i això, la dirigent francesa ha insistit que la política de tipus està tenint conseqüències i s'està "transmetent amb força a l'economia".

Una de les principals armes de l'organisme europeu contra l'augment de preus és apujar els tipus d'interès. Encareix el cost per als bancs de demanar diners i, a la vegada, les entitats bancàries ho repercuteixen en un encariment del crèdit apujant els préstecs que donen als seus clients. I, naturalment, si els crèdits són més cars, les famílies i les empreses tenen més difícil demanar préstecs als bancs per consumir o invertir, amb la qual cosa cau la demanda i es frena l'activitat econòmica.

En aquest sentit, Lagarde ha tornat a defensar que, malgrat que "el creixement econòmic continuï sent dèbil a curt termini", més endavant preveu que l'economia es recuperarà "gràcies a l'increment de les rendes reals, ja que els ciutadans es beneficiaran de la caiguda de la inflació, de l'augment dels salaris i de la millora de la demanda exterior".

El BCE manté el mode 'pausa'

Amb la decisió d'aquest dijous, és la segona vegada que el BCE decideix mantenir els tipus d'interès en el 4,5%. Després de deu pujades consecutives, en l'anterior reunió dels membres del consell de govern de l'organisme europeu ja van decidir no tocar-los i, per tant, posar fi a l'increment abrupte i continuat del preu del crèdit, que es va iniciar en un context inflacionista disparat, el juliol del 2022.

A més, els mercats apunten que els tipus d'interès ja han tocat sostre i preveuen que l'entitat bancària europea els tornarà a disminuir l'any que ve o a tot estirar el 2025. També la Reserva Federal –el banc central dels Estats Units–, de la qual el BCE sol seguir les petjades, va decidir aquest dimecres deixar-los al 5,5% i ja va preveure que l'any que ve rebaixaria els punts d'interès, que es troben en els nivells més alts en 22 anys.

Ara bé, Lagarde ha evitat avançar res i, malgrat la insistència dels periodistes, s'ha limitat a respondre que les pròximes decisions de l'entitat europea es basaran en "les dades" que tinguin aleshores i que no "depenen del temps" que els tipus portin en nivells elevats. Això sí, en cap cas pretén mantenir el preu del diner "més elevat i durant més temps del que faci falta". "Ho anirem avaluant reunió a reunió", ha conclòs la presidenta del BCE.

stats