Macroeconomia

Mor Schäuble, el rostre de l'austeritat europea

L'exministre de Finances d'Alemanya durant la Gran Recessió mor als 81 anys

ARA
2 min
L'exministre alemany de Finances Wolfgang Schäuble.

BarcelonaL'exministre de Finances alemany Wolfgang Schäuble ha mort als 81 anys d'edat, segons ha informat aquest dimecres la seva família a l'agència de notícies DPA. Schäuble va ser una de les figures més conegudes –i temudes– del govern de la conservadora Angela Merkel, tot i que el seu últim càrrec públic va ser el de president del Bundestag, la cambra baixa del Parlament del país, on va estar entre el 2017 i el 2021.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Friedrich Merz, l'actual líder del que va ser el seu partit, la CDU, ha expressat a les xarxes socials la seva "tristesa" per la notícia: "He perdut el millor amic i conseller que he tingut en política. Els meus pensaments estan amb la seva família, especialment amb la seva dona, Ingeborg", ha escrit.

Schäuble es va convertir en una de les figures més poderoses i influents en l'àmbit econòmic a Europa arran de la Gran Recessió. En aquell moment, Alemanya va ser decisiva per imposar el mandat de l'austeritat als països de la zona euro que estaven més endeutats (entre ells Portugal, Espanya, Itàlia i molt especialment Grècia). Aquest mandat, que va aplicar la Troica, el trio format per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional, va tenir en el ministre de Finances germànic una figura destacada per la intensitat amb què defensava la necessitat d'aplicar retallades en la despesa pública a qualsevol preu.

El gener del 2019, l'aleshores president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va entonar un mea culpa històric amb la política de retallades que els homes de negre de Brussel·les van fer que s'apliqués a Grècia durant la crisi del deute. "No vam ser solidaris amb Grècia, la vam insultar", va dir Juncker, que va afegir que s'havia adoptat una política d'"austeritat irreflexiva" al país.

Yannis Varoufakis

Una de les cares que expliquen aquella "austeritat irreflexiva" és precisament la de Schäuble, que aquest dimecres ha estat objecte de dures paraules per part de l'exministre de Finances grec Yanis Varoufakis, amb qui va xocar reiteradament durant els últims anys de la Gran Recessió: "La història el jutjarà amb duresa, però amb una duresa menor que la que van patir els que van sucumbir a les seves polítiques destructives", ha dit Varoufakis a Twitter. "Va personificar el suport polític (mitjançant una austeritat violenta i la destrucció de les institucions democràtiques) a una Unió Monetària en què ell mateix no creia", ha afegit el polític grec.

stats