Inversió
Economia 30/11/2022

Manual per fer desaprendre mals hàbits a les empreses

La fundació Ship2B celebra la novena edició del seu fòrum per empènyer més companyies cap a l'economia d'impacte

2 min
El fundador i la consellera delegada de Ship2B, Xavi Pont i Clara Navarro; al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

BarcelonaUnes bossetes de color paper reciclat, ben ordenades en filera, esperen els assistents. Podrien contenir galetes per fer passar la gana entre conferències, però un cartell avisa abans que algú s'equivoqui. A dins hi ha adob. Sí, com el que s'obté de reciclar les restes orgàniques de la cuina. Tot el que es generi durant la novena edició del Ship2B Impact Forum, celebrat aquest dimecres a l'edifici World Trace Center de Barcelona, es convertirà en compostatge, per iniciativa del projecte AbonoKm0. Els materials que hi ha a l'escenari on durant tot el dia es parlarà de "l'economia d'impacte" també són biodegradables, obra de la companyia barcelonina Pack2Earth.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cada any Bea Muñoz ha de fer una mica menys de pedagogia en aquest tipus de places. L'auditori és ple de persones "que prenen decisions" i a qui la directora d'innovació i impacte de la Fundació Ship2B ja pot convèncer més fàcilment que els toca liderar un "canvi sistèmic". Alguns d'ells, com l'empresari farmacèutic Sergi Ferrer-Salat o la companyia d'aigües Agbar, assegura, ja són "activistes de l'impacte". "Són les veus que la resta ha de seguir", insisteix. En temps de greenwashing i campanyes de sostenibilitat de naturalesa dubtosa, Muñoz reivindica ordenar les inversions en un ABC molt senzill. La A significa evitar els danys, el nivell més senzill. Per exemple, una empresa que compensa les seves emissions de CO2. La B respon als beneficis per als col·lectius afectats per la companyia. Però la lletra més important i l'últim pas on pretén arribar Ship2B amb l'economia d'impacte és la C: contribuir a una solució. "Hi ha moltes start-ups que neixen directament amb un repte social que volen resoldre", diu aquesta experta.

Les sigles no s'acaben aquí. Al fòrum se'n repeteixen unes altres. Els ESG (environmental, social and governance) són els criteris que determinen si una empresa fa els deures en matèria ambiental, social i de governança. Per entendre'ns, resumeix Muñoz, és l'evolució de la responsabilitat social corporativa de tota la vida amb un plus d'auditoria. I cada vegada més, els inversors es miren amb lupa aquestes tres potes abans de posar els seus diners en una companyia o una altra.

Canvi generacional

Encara que entre el públic del Ship2B Impact Forum s'hi segueixen veient força caps canosos, l'economia d'impacte també respon a un nou clam generacional. Macarena Machimbarrena treballa com a associada al vehicle inversor de la fundació i al seu currículum només hi apareixen altres projectes en què la rendibilitat està al mateix nivell que la responsabilitat social. "Ens trobem que la gent més gran ha de desaprendre i els joves venim amb molts d'aquests valors integrats en el nostre ADN", explica.

stats