Internacional  /  Àfrica 08/11/2022

L'ONU marca les línies vermelles contra el 'greenwashing' de governs i empreses

Un informe d'un grup d'experts alerta que molts plans climàtics són només accions d'ecoblanqueig

ARA
2 min
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a la COP 27.

BarcelonaCada cop hi ha més governs, institucions i empreses que es vanten d'avançar cap a la neutralitat de carboni, és a dir, cap al punt en què el diòxid de carboni alliberat quedi compensat amb altres accions, com l'ús d'energies renovables. Però aquestes promeses són, sovint, només accions de blanqueig ecològic (en anglès, greenwashing), segons un informe presentat aquest dimarts per un grup d'experts de les Nacions Unides creat a principis d'aquest any justament per lluitar contra aquestes pràctiques enganyoses.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe, que s'ha fet públic durant el segon dia de la cimera climàtica COP27 a Egipte, marca les "línies vermelles" respecte a les falses afirmacions de progrés en la lluita contra el canvi climàtic que poden confondre inversors i responsables polítics. El document estableix diverses recomanacions que actors públics i privats haurien de seguir per garantir que les seves estratègies climàtiques són creïbles. Per exemple, una empresa no pot afirmar que ha assolit la neutralitat de carboni si continua construint o invertint en noves infraestructures de combustibles fòssils o en desforestació.

"Hem de tenir tolerància zero amb el greenwashing de la neutralitat de carboni", ha afirmat el secretari general de l'ONU, António Guterres, que ha celebrat que "un nombre creixent de governs i empreses s'estan comprometent a ser lliures de carboni, i això és una bona notícia", però ha afegit que "el problema és que els criteris i els punts de referència per a aquests compromisos tenen diferents nivells de rigor i llacunes prou grans per omplir un camió de dièsel". El secretari general de l'ONU ha fet una crítica directa a les empreses de combustibles fòssils: "Les suposades promeses de neutralitat de carboni que exclouen els productes bàsics [carbó, petroli, gas] estan enverinant el nostre planeta. Utilitzar falses promeses d'arribar al zero net d'emissions per encobrir l'expansió massiva dels combustibles fòssils és reprovable".

L'informe del grup d'experts, liderat per l'exministra de Medi Ambient del Canadà Catherine McKenna, subratlla que els compromisos seriosos han de prioritzar les retallades immediates de totes les emissions. En canvi, l'ús de compensacions de carboni –una pràctica que permet a les empreses i els governs pagar les retallades d'emissions a altres llocs en comptes de reduir la seva pròpia contaminació– s'hauria de deixar per a després, en tot cas.

stats