Economia 03/12/2012

Mas-Colell veu clau la privatització dels túnels de Vallvidrera i del Cadí per poder tancar l'any al voltant del límit de dèficit

El conseller d'Economia diu que les concessions de gestió haurien de culminar a mitjans de desembre

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, ha assegurat aquest dilluns que, si la Generalitat aconsegueix tancar durant aquests dies els processos de privatització que té en marxa, estarà en disposició de cloure un “any pressupostari bo”, al voltant del límit de dèficit de l'1,5% del PIB. Ara mateix, la Generalitat està pendent de culminar la privatització de la gestió del servei públic dels túnels de Vallvidrera i del Cadí, després que s'ha declarat desert el concurs per a l'adjudicació d'aquesta concessió. Economia va iniciar un procés de negociació amb possibles empreses interessades, entre les quals figurava Abertis, l'única que va presentar oferta al concurs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ha afirmat que no pot dir encara si serà possible ajustar-se a l'objectiu de l'1,5% de dèficit per al 2012, perquè està pendent dels processos de privatització. Entre el 15 i el 20 de desembre, segons el conseller, s'ha de saber si cristal·litzen, i en quins termes, les concessions.

"Doble garrotada" de l'Estat

D'altra banda, el conseller ha augurat que el 2013 serà un any molt difícil per la “doble garrotada” pressupostària de l'Estat. A més del “ritme excessiu” de reducció del dèficit imposat des d'Europa, ha denunciat, el govern espanyol obliga les comunitats autònomes a ser encara "més restrictives" en la despesa, fins a exigir un límit del 0,7% per a l'any vinent. A més, però, l'Estat reduirà els fons finalistes cap a les autonomies.

A part dels problemes pressupostaris, Mas-Colell ha citat els “entrebancs” de tresoreria. “No tenim els mecanismes normals per resoldre els problemes de liquiditat”, ha constatat. “Se'ns han tancat al sector públic i al privat les fonts de finançament a curt termini. I no es resoldrà d'un dia per l'altre”, ha explicat el conseller, que creu que “el 2014 les coses s'estabilitzaran”.

Business With Social Value

Mas-Colell ha participat en la presentació del Business With Social Value, un punt de trobada en què diverses empreses socials amb l'objectiu de crear llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual, podran establir relacions comercials amb més de 150 companyies.

El 13 de desembre se celebrarà, al Palau de Congressos de Catalunya, la primera edició del Business With Social Value, en què 37 empreses socials, que representen més de 5.500 treballadors amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, oferiran una cartera comercial de 200 productes.

stats