Laboral

Desconvocada 'in extremis' la vaga de seguretat que afectava l'aeroport del Prat

Els vigilants aconsegueixen plusos per idiomes i baix absentisme i retiren la convocatòria d'aturades

2 min
Moviment de viatgers a l'aeroport del Prat.

BarcelonaEls vigilants de seguretat de l'aeroport del Prat han arribat a un acord amb l'empresa i han desconvocat la vaga que havia de començar aquest dijous. El comitè d'empresa i la direcció de la companyia dels Països Baixos I-Sec han tancat aquest pacte de matinada, després de 15 hores reunits i de la mediació del departament de Treball de la Generalitat. L'objectiu de la vaga, que havia de començar el 10 d'agost amb aturades cada dilluns, dijous, divendres, dissabte i diumenge en tres franges horàries, era aconseguir millores socials per a la plantilla, que es mostra satisfeta amb les millores assolides.

L'empresa s'ha compromès a pagar part dels plusos salarials que demanaven els treballadors. Per exemple, s'oferirà un "premi d'assistència" de 20 euros mensuals als vigilants de seguretat que no hagin demanat cap baixa mèdica en els mesos de setembre, octubre i novembre del 2023. I-Sec seguirà pagant aquest complement, o l'incrementarà en alguns casos fins a 40 euros, si s'aconsegueix reduir la taxa d'absentisme laboral i situar-la entre el 7% i el 10%.

La companyia també ha acceptat recompensar amb un plus d'idiomes els coneixements d'anglès dels vigilants. Aquesta paga seria de 20 euros mensuals per als qui superin una prova inicial de nivell, i de 35 euros per als qui presentin una titulació oficial equivalent al nivell A1.

Més dones en plantilla

A més, els sindicats havien denunciat la discriminació que pateixen les treballadores dins el col·lectiu de vigilants de seguretat. En aquest punt, I-Sec assegura que "farà els màxims esforços per aconseguir la paritat" i contractar més empleades abans de l'1 de novembre del 2023. A més, es compromet a reubicar les embarassades a tasques administratives, de manera que no hagin d'assumir feines físiques.

També hi ha hagut acord pel que fa als descansos: els treballadors amb contracte de vuit hores tindran una pausa principal de 30 minuts, sumada a dues de complementàries de 10 minuts cada una. Així i tot, els sindicats no han aconseguit esgarrapar cap pacte pel que fa al pagament de l'aparcament, tot i que la plantilla denuncia el cost que suposa per als vigilants aparcar el seu cotxe particular a l'aeroport.

La convocatòria de vaga dels vigilants de seguretat d'I-Sec, amb una plantilla d'unes 500 persones, ha recordat altres conflictes laborals a l'aeroport del Prat, com el col·lapse que va deixar l'aturada dels treballadors d'Eulen l'estiu del 2017.

stats