Laboral

Díaz recula en la polèmica del treball nocturn: el problema són les condicions, no els horaris

La vicepresidenta segona i ministra de Treball reivindica que els torns de nit s'han de compensar com pertoca en sou i descans

P. S. A.
3 min
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al ple del Senat.

BarcelonaNo, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no estava proposant que els restaurants del país tanquin més aviat. La líder de Sumar ja ha matisat les seves declaracions de dilluns, quan va qualificar de "bogeria" que a Espanya aquests locals puguin estar oberts a la una de la matinada. Aleshores Díaz va considerar que aquesta diferència amb els horaris habituals a la resta d'Europa no era "raonable" i va recordar que el seu departament està treballant en noves mesures per a racionalització del temps de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, però, ha rebaixat el to i ha aclarit que el problema no és que els restaurants obrin fins tan tard, sinó les condicions laborals de les seves plantilles, que han de ser "dignes". "A partir de les deu de la nit és horari nocturn, i a partir d'aquesta hora un treballador o una treballadora ha de ser retribuït com a horari nocturn. Cosa que no es fa. I a més ha de tenir compensació de descans i de temps", ha defensat Díaz en una entrevista a RNE. Així i tot, la vicepresidenta segona de l'executiu espanyol ha tornat a carregar contra la "sorprenent frivolitat" de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va criticar les paraules de Díaz. "Ens volen puritans, materialistes, socialistes, sense ànima, sense llum i sense restaurants perquè els dona la gana", va etzibar la dirigent popular.

Díaz ha criticat Ayuso per pensar "només en els que estan a un costat de la barra", referint-se als clients que volen gaudir de l'alegre vida nocturna madrilenya. "L'únic que dic és que qui treballi ho faci amb condicions dignes, amb salut mental, amb salubritat i respecte als seus drets laborals", ha reivindicat la ministra de Treball. De fet, Díaz ha insistit que ella també és una dona "molt alegre" i que vol que existeixi l'oci. Per això ha reivindicat que un dels seus objectius en aquesta legislatura és reduir la jornada laboral perquè els ciutadans tinguin "més temps per a la vida". "Per això el que estic dient té a veure amb les condicions laborals i el risc de salut mental que comporta el treball nocturn", ha subratllat la política gallega. Així doncs, ha remarcat que el temps de treball i la jornada s'han de modificar.

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, es va sumar ahir directament a la idea de tancar abans els restaurants per permetre que els treballadors de l'hostaleria puguin tenir una jornada laboral que els permeti "tenir temps lliure", com qualsevol altre empleat. "La llibertat ha de ser compatible: dels ciutadans a gaudir i dels treballadors a poder tenir una jornada que els permeti tenir temps per gaudir", va defensar el líder sindical. Álvarez va apuntar que el camí passa per entendre que "aquells que ens serveixen" també tenen dret a uns horaris més conciliadors. "A mi em sembla que això és raonable", va recalcar.

Crit al cel dels restauradors i l'oci nocturn

Abans que Díaz matisés les seves declaracions, la hipotètica amenaça de veure's obligats a tancar abans va provocar el rebuig total per part de les patronals d'hostalers i empresaris de l'oci nocturn. L'associació Hostelería de España es va mostrar contrària a aquesta mesura i va acusar Díaz de no saber què pretenia perquè "l'hostaleria d'Espanya és l'enveja del món i un horari llarg significa plantilles més grans i salaris més alts, més consum i més negocis". El president de la patronal, José Luis Yzuel, va assegurar que considera una "virtut" que hi hagi locals –"que són molt pocs"– on es pugui sopar en aquella hora. Fa uns mesos el mateix dirigent defensava la mitja jornada "de tota la vida" del sector, "de 12 a 12".

La patronal de l'oci i els espectacles España de Noche també va criticar durament la idea de tancar abans bars i restaurants amb arguments semblants: "Tenint en compte que la vida nocturna és un dels nostres principals atractius turístics, la proposta seria un tret al peu que només beneficiaria els nostres competidors al mercat turístic, qüestionant un dels nostres valors més singulars i particulars de l'estil de vida espanyol".

stats