Mercat laboral

L'ocupació resisteix a Catalunya malgrat els tambors de crisi

La taxa d'atur es manté al 9,3% en el tercer trimestre tot i l'increment de 4.700 aturats, segons l'EPA

3 min
Imatge de l'entrada del SOC a Girona

BarcelonaEl mercat de treball continua resistint en un context de previsions econòmiques incertes. El nombre d'aturats a Catalunya va pujar en el tercer trimestre d'aquest any en 4.700 persones, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, el total de persones sense feina fins al setembre va ser de 365.200, encara que en l'últim any aquesta xifra s'ha retallat en 61.400 desocupats. Ara bé, la taxa d'atur a Catalunya es va mantenir en el 9,3%, el mateix nivell que el trimestre anterior, gràcies a la incorporació de més persones al mercat laboral. És a dir, tot i l'increment del nombre de persones sense feina, el nombre de treballadors ocupats també va créixer –concretament en 38.800 persones–, la qual cosa compensa la pujada dels desocupats. En total, a Catalunya hi ha 3.559.900 persones amb feina.

Evolució del mercat de treball a Catalunya

Al conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats va créixer en 60.800 persones, fins als 2,98 milions, la qual cosa situa la taxa d'atur en el 12,67%, 18 centèsimes més que en l'enquesta del trimestre anterior. L'ocupació també va augmentar en 77.700 persones. Cal tenir en compte que la població activa va augmentar en 138.500 persones en aquests últims tres mesos, fins a un màxim històric de 23,5 milions. Així doncs, la taxa d'activitat va pujar en 15 centèsimes i es va situar en el 58,8%. El secretari d'estat d'Economia, Gonzalo García Andrés, ha destacat en la seva valoració de l'EPA que aquest és un bon "símptoma" de l'evolució del mercat de treball, ja que indica que hi ha més persones que s'hi incorporen i tenen confiança en trobar feina.

Evolució del mercat de treball a Espanya

L'última EPA, corresponent al segon trimestre, va deixar xifres d'ocupació rècord, amb la taxa d'atur més baixa dels últims catorze anys a Espanya. No obstant això, les dades mensuals d'atur registrat publicades a partir de l'estiu han anat apuntant a un refredament del mercat laboral i a la destrucció de llocs de treball entre juliol i setembre. Aquesta desacceleració després de mesos de bones notícies també es veu reflectida en la variació intertrimestral de la dada desestacionalitzada d'ocupació a Espanya, que va retrocedir un 0,06%. En aquest sentit, el professor d'economia de la UOC i membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya Josep Lladós insisteix que cal llegir l'EPA amb "prudència" i remarca que l'ocupació creix sobretot en el sector serveis. "Hi ha una entrada enorme d'universitaris al mercat de treball, però això també implica que el risc de desajust [és a dir, que aquestes persones no trobin una feina que s'adeqüi a la seva formació] continua creixent", apunta l'expert.

No obstant això, García Andrés ha descartat que el mercat de treball de l'Estat estigui "en una situació d'estancament" i ha defensat que les dades continuen mostrant "dinamisme".

La Generalitat també ha compartit en la seva lectura de les dades l'optimisme per les xifres rècord de la població activa. "Són dades molt positives que expliquen que resistim. En aspectes clau [del mercat de treball] demostrem fortalesa i resiliència en una situació encara no exempta de dificultats", ha afirmat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. La població activa a Catalunya ha crescut en 19.000 persones en un any, i cal remuntar-se al 2012 per trobar uns nivells tan elevats, una mostra de la confiança en la bona evolució del mercat laboral. En la mateixa línia, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha destacat que l'ocupació a Catalunya fa sis trimestres consecutius que creix. Tot i això, ha evitat valorar l'impacte de la reforma laboral en el tipus de contractes (i el possible abús de modalitats com el fix discontinu) fins que passi almenys un any de l'aprovació de la norma.

Torrent ha aprofitat la valoració de l'EPA per anunciar un nou programa dotat amb 10 milions d'euros per subvencionar la contractació d'un treballador aturat per part d'un autònom sense cap assalariat a càrrec seu. L'ajuda serà d'un màxim de 18.325 euros per desocupat, amb el requisit que se li ofereixi un contracte indefinit de com a mínim un any de durada.

"Contradicció aparent" a les dades

Pel que fa a l'anàlisi dels sindicats, CCOO de Catalunya ha lamentat el contrast entre l'estabilitat al mercat de treball, "que continua generant ocupació" i consolidant "una reducció històrica de la parcialitat i la temporalitat", amb la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris. En aquest sentit, ha recordat la urgència d'aprovar uns pressupostos que permetin ampliar l'escut social i la protecció de les persones amb les rendes més baixes, alhora que millorin les inversions en el teixit productiu.

Per la seva banda, la UGT de Catalunya ha lamentat que la taxa d'atur repunti sobretot entre els joves i els immigrants, al mateix temps que en el sector serveis. En canvi, el sindicat també remarca que s'ha generat més ocupació en la construcció, la indústria i l'agricultura. Així mateix, demana a la Generalitat que el pressupost per al 2023 "serveixi per frenar l'escalada de preus", enforteixi els serveis públics i "vagi acompanyat de diàleg social".

stats