Mercat laboral

Quan el sopar d'empresa de Nadal acaba als tribunals: guia jurídica perquè no t’acomiadin

Diferents juristes repassen les afectacions legals que es poden derivar d'aquestes tradicionals trobades

Albert Rigol
3 min
Els sopars d'empresa de Nadal, en el punt de mira per l'auge de contagis i ingressos

BarcelonaUns ho veuen com una oportunitat per socialitzar sense obligacions laborals; d'altres ho veuen com un tràngol inevitable abans de festes. És ben sabut que l'arribada del sopar de Nadal desperta suspicàcies: estic obligat a anar-hi? Compta com a activitat laboral? Se'n poden publicar fotos? Totes aquestes preguntes simples tenen una resposta jurídica, ja que són qüestions que en molts casos han acabat als tribunals. I sí, també han derivat en acomiadaments.

¿Em poden sancionar per no anar-hi?

L'advocat de DCT Laboralistas Luis F. Pallarés explica que la negativa a assistir-hi no té conseqüències jurídiques i que, per tant, mai pot derivar en una represàlia disciplinària o salarial. Ara bé, si es fa en horari laboral, si un treballador decideix no anar-hi hauria de recuperar les hores, afegeix l'advocat laboralista del Col·lectiu Ronda Sergio Maldonado.

De fet, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va avalar un acomiadament per abús de confiança per part d'un treballador perquè, entre altres incompliments, no va assistir a un dinar de Nadal dins la jornada laboral i va deixar el seu lloc de treball a les 14.00 h quan havia de sortir a les 18.00 h. L'advocat laboralista de Roca Junyent Pere Vidal concreta que no se l'hauria fet fora si no fos perquè hi havia altres faltes.

Tinc un accident: seria un accident laboral?

Si l'àpat l'ha organitzat l'empresa, qualsevol accident durant l'esdeveniment o en el trajecte es considerarà laboral. A més, la companyia té la responsabilitat de posar els mitjans apropiats perquè no es produeixin situacions inadequades. Això implica que si s'organitza una barra lliure i després un treballador té un accident de trànsit perquè va begut, podria impugnar la qualificació de la baixa perquè passi de malaltia comuna a accident laboral. "Això té conseqüències retributives, perquè en el segon cas cobra el 100% del sou", afegeix Maldonado.

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de l'any 2010 raonava que un accident no era laboral perquè s'havia produït en un sopar entre companys, sense participació de l'empresa, i al·legava que seria diferent si fos en "el típic sopar de Nadal".

Baralles, ofenses i assetjament

El Tribunal Suprem (TS) va ratificar el maig passat l'acomiadament d'un treballador que va atacar un company de feina en un restaurant a l'acabar el dinar de Nadal. Aquí Maldonado puntualitza que "el lloc dels fets té afectació i que si hi ha companys o no també té implicacions jurídiques".

El novembre del 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va confirmar una sentència d'un jutjat social de Madrid que avalava l'acomiadament d'un cap de magatzem per haver proferit "comentaris d'índole sexual" en termes inadequats i no consentits a una mossa de magatzem durant un còctel de Nadal organitzat per una empresa. Pallarés recorda que en aquests contextos poden produir-se casos d'assetjament sexual, sobretot cap a les treballadores, i recomana enregistrar sempre que sigui possible els que són verbals, com les floretes i les preguntes sobre la vida sexual no consentides.

Què passa amb les fotos?

La publicació de fotos compromeses dels companys de feina entra en conflicte amb el deure, recollit en l'article 5 de l'Estatut dels Treballadors, de comportar-se de bona fe en el marc de les relacions laborals. L'abril del 2014 el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va declarar procedent l'acomiadament d'una treballadora que va penjar a Facebook vídeos de companys de feina caient. "T'enfrontes a dues qüestions: penjar fotos de gent èbria et pot suposar un acomiadament, i penjar fotos sense consentiment et pot suposar una sanció per protecció de dades", afegeix Vidal.

Anar a treballar begut o amb ressaca

Sobre el fet d'anar begut a la feina amb motiu de l'àpat de Nadal, l'article 54 de l'Estatut dels Treballadors recull que l’embriaguesa habitual o toxicomania pot derivar en acomiadament si repercuteix negativament en la feina. Ara bé, si un empleat va ebri a treballar, el mateix conveni col·lectiu és probable que ja inclogui una sanció determinada, o fins i tot la possibilitat d'efectuar-ne el cessament. "Si després has de treballar, no pots anar begut; una altra cosa és la ressaca, que en principi no acostuma a tenir conseqüències", diu Pallarés.

Puc reclamar regals que no he rebut?

Sobre eventuals detalls de l'empresari, els treballadors que no hagin assistit a la celebració no tenen dret a exigir una compensació econòmica, cosa que difereix del concepte cistella de Nadal, que es tracta d'un benefici social incorporat. "La reiteració en el temps ho converteix en una obligació que l'empresari no pot eliminar de forma unilateral", segons Maldonado.

stats