Finances

Els bancs i l'euro es disparen davant la possibilitat que els tipus d'interès pugin més del previst

El BCE va dir que els tipus pujarien un 0,25%, però ara s'especula que podrien elevar-se un 0,5%

2 min
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde.

BarcelonaL'euro ha guanyat terreny aquest dimecres davant del dòlar i els principals bancs espanyols han pujat a la borsa a causa de les informacions publicades en diversos mitjans internacionals sobre que el Banc Central Europeu pot aprovar aquest dijous un increment dels tipus d'interès superior a l'anunciat inicialment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A les 17.30 hores d'aquest dimarts, l'euro cotitzava a 1,024 dòlars als mercats de divises, un 0,9% més que en l'obertura de la sessió. A Espanya, els principals bancs han encapçalat les pujades de l'Íbex-35, el selectiu de referència, que ha tancat el dia un 2,03% per sobre que el dia abans i per damunt de la barrera dels 8.100 punts. Al tancament de la sessió, les accions de CaixaBank havien guanyat un 7,22%, i les del Sabadell, un 6,34%. La resta d'entitats cotitzades també han registrat augments destacats: el Santander, un 4,17%; Bankinter, un 4,49%, i el BBVA, un 3,91%.

Després de l'última reunió del consell de govern del BCE, celebrada el 9 de juny, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va anunciar una pujada de 0,25 punts percentuals en els tipus d'interès bàsics (porten des del 2016 al mínim històric del 0%) de cara a la següent reunió, que tindrà lloc aquest dijous. A més, Lagarde va anunciar un segon increment al setembre, que podria tornar a ser de 0,25 punts o de 0,5, en funció de com evolucioni la inflació. L'objectiu de la pujada de tipus és contenir l'elevat creixement dels preus a tota la zona euro: Al juny, el cost del cistell de la compra a la zona euro va pujar un 8,6% de mitjana, el ritme més alt des de la creació de la moneda comuna el 1999, per culpa de l'encariment de l'energia arran de la invasió russa d'Ucraïna.

El Financial Times i l'agència Reuters, però, han informat aquest dimarts que el BCE podria elevar fins a mig punt percentual la pujada de tipus anunciada per a dijous, un fet que no entrava en els càlculs dels analistes, que ja havien descomptat l'increment des que Lagarde el va fer públic el mes passat.

El tipus bàsics són l'interès que han de pagar els bancs al BCE perquè els presti diners. Així, si els tipus bàsics creixen, el cost d'endeutar-se per als bancs és superior i ho traslladen als clients. Això suposa que les condicions per demanar un crèdit també s'endureixen per a ciutadans i empreses, que passen a pagar més interessos pels crèdits que tenen amb les entitats financeres, per exemple hipoteques. L'encariment del crèdit redueix el consum, la qual cosa obliga les empreses a abaixar preus per mantenir estable el volum de vendes, però permet als bancs donar préstecs cobrant més als clients.

Abaratiment de l'energia a Europa

La baixada de l'euro respecte al dòlar és una mala notícia per a les empreses que exporten fora de l'eurozona, ja que el cost dels seus productes en altres monedes s'encareix, però és una bona notícia per als importadors, que poden gastar menys euros per comprar a l'estranger. Aquest fet té un impacte destacat en el cas de l'energia, ja que la Unió Europea és importadora neta de petroli i gas natural. Com que als mercats internacionals aquestes matèries primeres es compren amb la moneda nord-americana, una apreciació de l'euro permetrà obtenir-les a un cost més baix.

stats