Economia 03/05/2016

Metalquimia inventa una màquina per fabricar ‘snacks’ de carn

L'empresa gironina va facturar 32,5 milions el 2015, un 20% més

Elena Freixa
2 min
Metalquimia inventa una màquina per fabricar ‘snacks’ de carn

Xips de pollastre, de porc i minifuets són part d’una gamma d’aliments que cada cop es consumeixen més als EUA i també a Europa. L’empresa gironina Metalquimia ha desenvolupat una maquinària perquè la indústria alimentària pugui fabricar aquests snacks de carn i confia que aquesta innovació sigui una de les palanques del creixement els pròxims anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“El consum de proteïna càrnia es duplicarà els pròxims anys i els snacks seran estratègics”, explica a l’ARA el president de Metalquimia, Josep Lagares. La companyia amb seu a Girona confia a tancar fins a tres comandes d’instal·lació d’aquestes línies de gran format durant el 2016. “El 2010 vam presentar una maquinària que permetia assecar carn i fer curats en menys d’una hora i ara llancem al mercat l’evolució amb una línia capaç de fer tot el procés”, afegeix.

Metalquimia inventa una màquina per fabricar ‘snacks’ de carn

Metalquimia va facturar 32,5 milions d’euros durant l’any passat, un 20% més, i es proposa mantenir el creixement aquest 2016. Les noves màquines es presentaran a la principal fira del sector carni a Frankfurt, la IFFA, la setmana que ve. L’empresa desplaçarà 60 empleats a aquest saló que se celebra cada tres anys.

El negoci del 'snack' mou cada any 374.000 milions de dòlars a l'any (238.000 M d'euros), molt concentrats a Europa i els EUA, que és on els segment dels snacks de carn està més desenvolupat. L'increment de població mundial i la incorporació al consum massiu de països en vies de desenvolupament fa pensar que el mercat d'aquests productes creixerà molt, sosté l'empresari.

Tot i haver enfocat les noves màquines als elaborats carnis, que és el sector natural per al qual treballa Metalquimia, Lagares explica que les línies de fabricació també funcionarien per fer qualsevol producte de base proteica, ja sigui animal o vegetal.

Un 90% d’exportació

La companyia catalana està molt internacionalitzada i ha instal·lat línies de fabricació en més de 80 països. Nou de cada deu euros de facturació ja provenen dels mercats internacionals, tot i que la maquinària es dissenya i fabrica a Catalunya. “El nostre ecosistema el formen 60 tallers que ens proveeixen de totes les peces”, explica Lagares.

Els clients de Metalquimia són els principals gegants de la indústria càrnia al món. El principal elaborador, el grup xinès WH Group, acaba de posar en marxa tota una planta robotitzada i automatitzada equipada amb maquinària de Metalquimia a Xangai. La comanda estava valorada en més de 10 milions d’euros.

stats