FINANCES PÚBLIQUES
Economia 17/01/2016

Moody’s rebaixa la nota del deute català pel procés

Ara
2 min
L’agència de qualificació ha rebut amb una rebaixa el canvi de Govern a Catalunya.

BarcelonaL’agència de qualificació de risc Moody’s ha rebut l’arribada al Govern de Carles Puigdemont amb una rebaixa de la nota del deute català. L’agència de qualificació ha canviat la perspectiva del deute de la Generalitat d’estable a negatiu, fins a Ba2/NP, considerat com a especulatiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El canvi reflecteix la visió de l’agència, segons la qual els esforços per consolidar fiscalment Catalunya s’han acabat. Moody’s també té en compte les tensions polítiques entre Catalunya i el govern espanyol, que podrien afectar negativament el clima inversor a la comunitat. A més, l’agència destaca com un altre risc la possibilitat que les tensions polítiques entre el Govern i l’Estat augmentin i això posi en risc el suport de liquiditat que dóna el govern espanyol a la Generalitat a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA).

Pel que fa a la consolidació fiscal, Moody’s opina que el nou govern encapçalat per Puigdemont centrarà els seus esforços en la independència. Aquests plans, opina l’agència, podrien afectar negativament el clima d’inversió a Catalunya i, possiblement, la política fiscal. A més, segons Moody’s, per bé que des del 2012 el fons de liquiditat autonòmic garanteix les finances catalanes, ha pujat lleugerament el convenciment que aquest suport podria resultar afectat a causa de les tensions polítiques. Els plans de Puigdemont de seguir el full de ruta sobiranista, que preveu aconseguir la independència de Catalunya en un termini de 18 mesos, poden fer augmentar les tensions polítiques amb el govern espanyol.

A més, que encara no hagi sortit un govern de les eleccions del 20-D fa difícil, diu Moody’s, anticipar quina serà la resposta de l’executiu espanyol a les aspiracions d’independència de Catalunya, i crea més incertesa política.

stats