Economia 07/05/2020

Mor Manuel Jove, l'empresari que va fugir a temps del totxo

El promotor, que va començar de nen com a fuster, deixa una de les fortunes més grans d'Espanya

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Manuel Jové

BarcelonaL'empresari gallec Manuel Jove ha mort aquesta nit als 79 anys a la Corunya, després d'una llarga malaltia. Jove, un home fet a si mateix i que va fer una fortuna del no res, va marcar una fita en l'economia espanyola de la primera dècada del 2000: quan semblava que el negoci del totxo era un pou infinit de negoci va vendre la seva companyia, Fadesa, just abans de l'esclat de la bombolla immobiliària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Nascut el 1941 a la Corunya, va demostrar ser un empresari llest. Va quedar palès quan va vendre a temps la seva empresa immobiliària. Després, amb el també gallec Francisco González com a president del BBVA, Jove es va convertir en el primer accionista individual de l'entitat amb un 5%, però va anar venent el seu paquet d'accions i el 2013 ja no tenia accions.

Segons la revista Forbes, el 2019 la seva fortuna assolia els 1.600 milions d'euros, i se situava com un dels homes més rics d'Espanya. Però malgrat la seva riquesa va mantenir sempre, a l'estil gallec, un perfil públic baix i discret, fins i tot quan era un dels més importants promotors immobiliaris del món.

Jove va començar a treballar als 11 anys a la fusteria del seu pare. Als anys 70 va crear la seva empresa promotora, i en només 25 anys va convertir la petita pime local en una de les més importants d'Espanya i del món en el sector.

Tot anava de cara, però el 2006, per sorpresa, va decidir vendre l'empresa, Fadesa, a Fernando Martín Álvarez, per uns 2.800 milions d'euros. L'operació va permetre crear el que llavors es va considerar un gegant immoboliari, Martinsa-Fadesa, que el 2008, amb l'esclat de la bombolla, va protagonitzar la llavors suspensió de pagaments més gran de la història d'Espanya, amb un passiu d'uns 7.000 milions d'euros. L'empresa, després d'un segon concurs el 2011, va entrar en liquidació.

Martinsa va dur Jove als tribunals perquè entenia que quan va vendre Fadesa l'havia sobrevalorat, però finalment el Tribunal Suprem va donar la raó a l'empresari gallec i el va eximir de qualsevol culpa.

El 2007 Jove va comprar un 5% del BBVA per 3.200 milions d'euros a través de la seva societat patrimonial, però després es va apartar del negoci bancari.

Manuel Jove, després de vendre Fadesa, va iniciar nous negocis amb la seva societat Inveravante, un hòlding que té quatre potes: inversió, energia, gestió i desenvolupament de sòl i agroalimentació, amb presència a Espanya, el Marroc, Mèxic, el Brasil, Panamà, la República Dominicana i Romania, i que dona feina a unes 800 persones.

Del grup familiar en són vicepresidents els seus fills, Felipa i Manuel. Però la vida li va etzibar un cop fort el 2002, quan la seva filla María José, cridada a ser la seva successora, va morir de forma inesperada. El 2003 Jove va posar en marxa la Fundació María José Jove, a través de la qual Inveravante canalitza la seva acció social.

Patrocini del Deportivo

Malgrat el seu perfil discret, l'empresa de Jove es va convertir l'estiu del 2001 en patrocinadora del Deportivo. L'equip va lluir a la samarreta el logo de Fadesa i fins i tot, després de la venda, el de Martinsa-Fadesa, fins que l'any 2008 la suspensió de pagaments de l'empresa va posar fi a aquest patrocini.

stats