Economia 18/09/2020

Sis empreses i tres particulars encapçalen la llista de morosos de la Hisenda catalana

La Generalitat publica per primera vegada el rànquing de deutors

Ara
2 min
Imatge de la seu central de l'Agència Tributària de Catalunya, a Barcelona

BarcelonaLa Generalitat ha publicat per primera vegada la llista dels màxims morosos de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Sis empreses i tres particulars encapçalen aquest rànquing, format per les persones que van tancar el 2019 amb deutes i sancions tributàries pendents de pagament superiors al milió d'euros. Tots els passius corresponen als impostos de la Generalitat o bé als tributs cedits per l'Estat que gestiona l'ATC, i sumen 14,8 milions d'euros. Entre les empreses destaca la presència del sector del joc i de les immobiliàries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat ha fet servir la frontera del milió d'euros per decidir qui surt a la llista; el mateix criteri que utilitzava, fins ara, l'Estat, que era l'únic que publicava llistes de morosos. L'últim registre de la Hisenda espanyola, el del 2019, era quilomètric: 4.028 contribuents, que, sumats, devien 14.100 milions d'euros. Les quantitats que havien deixat de pagar els primers de la llista són astronòmiques: només entre els tres primers, deuen uns 800 milions d'euros. Les promotores immobiliàries són les que dominen la llista, amb noms relacionats amb la crisi del totxo com Reyal Urbis, Isolux Corsán, Promogasa o Martinsa-Fadesa.

En el cas català, qui més deu és una empresa que gestionava una sala de bingo a Barcelona.

Persones físiques

Carmen Elena Blázquez del Pozo: deu 2.242.016,72€

També figura a l'última llista publicada dels principals morosos a nivell estatal, segons la qual devia 10.120.585 euros. Segons el Registre Mercantil, ha estat vinculada a dues empreses del sector immobiliari: Promotora Viladrau i Bicatal 2.

Nancy Janneth Suárez Cáceres: deu 1.488.412,40 €

No hi ha informació disponible sobre aquesta deutora.

Natividad Casanova Solanes: deu 1.164.472,62 €

És una empresària de la zona de Lleida dedicada als sectors del pinso per a bestiar.

Empreses

Moramar, SA: deu 3.279.383,38 €

És una sala de bingo situada a l'Eixample barceloní. Constituïda el 1982, s'ha declarat voluntàriament en concurs a principis del 2020 i té embargaments de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat.

Recreativos Caballero, SL: deu 1.643.961,67 €

Empresa dirigida per dos germans, amb seu social a Premià de Dalt, dedicada a l'explotació i manteniment de màquines recreatives. Va presentar resultats positius fins al 2016, últim any de què se'n tenen dades.

Ibupe Rehabilitació, SA: deu 1.566.834,28 €

Empresa del sector immobiliari amb seu al passeig de Gràcia de Barcelona. Al Registre Mercantil no hi consta cap moviment des del 2015 i, de fet, és possible que s'hagi tancat la seva inscripció per haver incomplert l'obligació de presentar la informació financera de l'empresa.

Nozar, SA: deu 1.330.822,19 €

Aquesta immobiliària dels germans Nozaleda era la propietària de l'estació d'esquí de Boí Taüll, rescatada per la Generalitat a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Una de tantes immobiliàries que no van resistir el crac financer del 2008, porta anys en una situació financera delicadíssima, en un concurs de creditors interminable, que va acabar sent declarat nul per un jutjat, i requerint préstecs milionaris. L'últim exercici disponible, el del 2018, va tenir un resultat net negatiu, de 54,7 milions d'euros. També figura a la llista estatal.

Hato Verde Golf, SL: deu 1.057.063,14 €

És la companyia propietària d'un camp de golf situat a uns 25 quilòmetres al nord de Sevilla. Es desconeix per què té un deute amb la Generalitat, tot i que disposa d'una seu al carrer Tuset, a Barcelona.

Comunitat d'Aigües, SL: deu 1.033.605,79 €

Era l'empresa que gestionava l'abastiment d'aigua potable a la població de Santa Maria de Palautordera, al Vallès Oriental. El 2014 l'Ajuntament va decidir remunicipalitzar aquest servei per "deficiències" en la distribució.

stats