Automoció

Nissan posa fi a la fabricació de la furgoneta elèctrica a la Zona Franca

L'Estat i el Govern esperen la resposta de GWM per decidir el futur de les plantes de la japonesa a Catalunya

2 min
L'edifici de la fàbrica de Nissan.

BarcelonaL'automobilística japonesa Nissan posa fi aquest dijous a la producció de vehicles en una de les dues línies de la planta de la Zona Franca de Barcelona i tancarà l'altra el dia 15; mentre el futur dels treballadors continua sense dilucidar-se a l'espera que s'aclareixi quina serà l'alternativa industrial que ocuparà les instal·lacions de la japonesa. Tant l'executiu espanyol com la Generalitat esperen que la xinesa Great Wall Motors (GWM) doni resposta a la contraproposta que li van enviar perquè s'encarregui de la reindustrialització de Nissan.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de més de 41 anys vinculada a la capital catalana, la multinacional nipona deixa de fabricar aquest dijous la furgoneta elèctrica eNV-200 i el dia 15 acabarà la producció de la pickup. Nissan inicia així l'última etapa de l'operació sortida de Barcelona, que va anunciar el maig de 2020, quan hi treballaven unes 3.000 persones, encara que la seva marxa amenaça també milers més d'ocupacions indirectes. Uns 300 empleats han viscut aquest dijous el seu últim dia a la planta, i estaran en situació de permís retribuït fins al tancament final el dia 31 de desembre. A partir del dia 15, uns 600 treballadors més es trobaran en aquesta situació.

Molt probablement la plantilla de Nissan haurà d'esperar a casa seva la concreció dels plans de reindustrialització dels terrenys on se situen les fàbriques, ja que encara està a l'aire a quins nous usos es destinaran. La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, s'ha mostrat confiada que el 17 de desembre, quan es reuneixi la comissió de reindustrialització que ha de decidir el futur de les plantes, el fabricant xinès GWM hagi donat una resposta positiva a l'última proposta que li han fet les administracions per instal·lar-hi el seu projecte.

I aquest dijous el conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha explicat que esperen rebre la resposta de l'empresa xinesa a finals d'aquesta setmana "o principis de la vinent". "Tot i que GMW ens va dir que donava per tancades les converses, vam fer una proposta, la millor proposta possible, que és sobre la taula dels directius de l'empresa xinesa", ha destacat Torrent a Catalunya Ràdio. 

stats