MERCAT LABORAL
Economia 17/11/2016

Només un de cada quatre directius al món són dones

Espanya queda per sobre de la mitjana europea amb un 26% de presència femenina

Albert Vidal
2 min

BarcelonaSi la paritat a la feina segueix sent un objectiu molt llunyà, la situació encara és pitjor pel que fa a la presència de directives a les empreses. I aquesta desigualtat no és una situació que es limiti a l’economia espanyola: només un de cada quatre directius que hi ha al món són dones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho afirma l’informe Dones directives, de la consultora Grant Thornton, que fixa aquest percentatge en un 24% a escala mundial. Espanya està lleument per sobre d’aquesta mitjana, amb un 26% d’alts càrrecs en mans de dones. L’estudi assenyala també que un terç de les empreses no té cap dona a la direcció.

Només un de cada quatre directius  al món són dones

L’estudi, elaborat a partir de 5.520 entrevistes a alts directius d’empreses mitjanes i grans de 36 països, de les quals 206 s’han fet a Espanya, revela que la Unió Europea no està entre els referents mundials en paritat de gènere, ja que registra un 24% de presència femenina en la direcció, el mateix percentatge que al món. A més, a la UE hi ha un 37% d’empreses que no té cap directiva.

El rànquing que elabora Grant situa els països de l’est d’Europa i del Sud-est Asiàtic com els que s’acosten més a la paritat de gènere. A Rússia un 45% dels directius són dones, a Tailàndia, un 37%, i a la Xina, un 30%. A la cua també hi ha sorpreses -vegeu rànquing-, amb els Estats Units (23%), Alemanya (15%) o el Japó (7%).

Deu punts del PIB

L’estudi d’aquesta consultora, presentat ahir a Barcelona, estableix que renunciar a la figura de la dona en els càrrecs directius comporta la pèrdua del 50% del capital humà a les empreses. A més, també calcula quin és el dany econòmic de la falta de dones a la direcció de les empreses. “Si s’optés per consells mixtos en les empreses de l’S&P 500 i de l’FTSE 350 als Estats Units i al Regne Unit, el PIB podria augmentar prop d’un 3%”, diu l’estudi. En el cas d’Espanya, la paritat comportaria un augment del PIB del 10%, segons la consultora, que afirma que les directives treballen de manera menys jeràrquica i més cooperativa.

L’informe detalla també quins són els càrrecs directius en què la presència de dones és més freqüent. Al capdavant del rànquing apareix la direcció de recursos humans, que concentra un 23% de les directives. El segon càrrec directiu més habitual (21%) és la direcció financera. La direcció general, el càrrec més important de l’empresa, està ocupat per dones només en un 9% dels casos.

Diferència salarial d’un 17%

La crisi no ha ajudat a millorar la presència de dones en els alts càrrecs. El 2014 es va apuntar que els homes directius guanyaven un 18,6% més que les dones que ocupaven el mateix càrrec, diferència que havia crescut un 1,6% respecte de l’any anterior, segons l’escola de negocis EADA i el grup ICSA. Aquestes mateixes entitats han arribat enguany a la conclusió que a Espanya les dones ocupen l’11% dels càrrecs de responsabilitat, una caiguda de sis punts respecte del 2008, i mantenen sous un 17% més baixos que els dels homes directius.

stats