Economia 04/02/2021

El número dos de la Cambra es postula per presidir Pimec

L'empresari Pere Barrios encapçala una candidatura que té el suport de l'ANC

3 min
Pere Barrios i Joan Canadell / Marc Rovira

BarcelonaL'empresari Pere Barrios intentarà competir per ser el nou president de Pimec. Barrios, que va pujar a número dos a la Cambra de Comerç de Barcelona després que Joan Canadell deixés el càrrec, ho farà només si aconsegueix 100 avals i convenç 39 persones per acompanyar-lo a les llistes (de moment ja en tindria la meitat). I sempre que, un cop constituït el grup, no es trobi un altre empresari millor per plantar cara a Antoni Cañete, l'actual secretari general de l'organització, a qui Josep González, el president sortint, ha assenyalat com a millor opció per substituir-lo al capdavant de la patronal de la petita i mitjana empresa. Així ho ha explicat Barrios aquest dijous en una roda de premsa organitzada per Eines de País, la branca de l'Assamblea Nacional Catalana (ANC), que dona suporta a la seva candidatura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Represento un grup d'empresaris com ara jo, que fa temps que diem que hem de tenir una patronal més al nostre gust: no ens sentim representats per Pimec", ha sintetitzat Barrios. "Des del primer moment l'ANC ens ha ofert la seva col·laboració, però encara ho estem valorant", ha explicat. Amb tot, tenen diversos punts en comú amb el plantejament que Eines de País va fer en postular-se per presidir la Cambra, com per exemple la voluntat que Pimec "representi Catalunya tal com és". Segons Barrios, entre altres coses, això vol dir no avergonyir-se de tenir un 50% d'empresaris independentistes. Més enllà d'això, l'objectiu prioritari és fer de Pimec l'única patronal catalana, resolent el que ha definit com una "inflació d'entitats".

També ha tingut paraules, en aquest sentit, per a Foment del Treball, a qui s'ha referit no com una gran patronal, sinó com "una patronal amb un grapadet de grans empreses" que, a més, "no necessiten cap patronal per res".

Però de moment aquest empresari només ha fet una doble demanda: ajornar les eleccions en què participa més enllà del 23 de febrer ("Després de tants anys de president, no creiem que [Josep González] tingui pressa i li vingui de dues o tres setmanes més") i sol·licitar que es pugui votar electrònicament. En aquesta línia, Barrios ha criticat la "falta d'ètica democràtica" en la forma com Pimec ha proposat el relleu de González, que ha estat al capdavant de la patronal durant gairebé tres dècades. "Ho disculpem perquè tot això denota una falta de pràctica", ha dit Barrios, amb sarcasme. "A més venim precisament a fer millor Pimec: jo hi he estat i sé el que me n'agrada i el que en puc millorar", ha defensat.

Un president empresari

De fet, l'altra gran crítica en la presentació oficial de la candidatura ha sigut que Antoni Cañete sigui el successor designat. Com a secretari general, ha reconegut Barrios, és difícilment substituïble, però al seu parer el president de Pimec ha de ser "un empresari amb mèrits".

És per això que ha dedicat part del seu discurs a repassar la seva trajectòria. Pere Barrios és fundador de Recam Làser, una empresa metal·lúrgica de Caldes de Montbui (Barcelona) que el 2019 facturava al voltant de 17 milions d'euros. A més ha sigut president de Pimec al Vallès Oriental i màxim responsable de la branca del metall dins d'aquesta patronal. L'empresari va dimitir dels dos càrrecs el 2019 per intentar presidir la Cambra de Comerç amb Eines de País, lloc que finalment va ocupar Joan Canadell.

"Curiosament vaig substituir Josep González a la cadira de la Cambra: ara estic dient que podria fer-ho a l'altra cadira", ha llançat aquest dijous. Probablement a l'esmentat no li agradi gaire la idea: a l'oficialitzar la seva sortida de Pimec va especificar que no volia una candidatura independentista competint per ocupar el seu lloc. "Nosaltres no hem fet mai política, fem política econòmica. D'altres fan política partidista i no m’agradaria que el nostre esperit d’ajudar les empreses es veiés distorsionat per altres intencions", va defensar González.

stats