Crisi energètica
Economia 23/07/2022

Pacte entre els supermercats francesos per reduir el consum energètic per la crisi

Carrefour, Auchan, Leclerc i Monoprix també estudien reduir els horaris d'obertura si Rússia tanca l'aixeta del gas

3 min
Imatge d'arxiu d'un supermercat Auchan a França

ParísEls supermercats francesos es preparen per a un hivern difícil. Davant la possibilitat que Rússia tanqui l'aixeta del gas i els països europeus pateixin talls de subministrament, les principals marques de supermercats —Carrefour, Auchan, Monoprix, Leclerc i Intermarché, entre d'altres— han anunciat un pla conjunt de "sobrietat energètica" per reduir el consum d'energia amb mesures inèdites. Entre elles, reduir la potència de la il·luminació, abaixar el termòstat de la calefacció i apagar durant tota la nit els cartells lluminosos i el sistema de renovació de l'aire.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Ja s'han anunciat restriccions de consum, fins i tot es parla de quotes. Però els distribuïdors, que coneixem bé els problemes dels nostres clients, creiem que abans de fer una crida a cada ciutadà francès, l'estat, les autoritats i les empreses han de ser pioneres i exemplars", afirmava en un recent missatge a Facebook Michel-Edouard Leclerc, el principal dirigent de la cadena de supermercats que porta el seu cognom. El màxim responsable de la cadena explicava que els supermercats s'havien aliat en el pla energètic perquè l'impacte de les mesures "només serà eficaç, visible i comportarà que altres empreses segueixin l'exemple si hi ha un moviment col·lectiu fort".

Per ara, les grans cadenes de supermercats de França han acordat que a partir del 15 d'octubre, quan comença a fer fred i es posa en marxa la calefacció, abaixaran la temperatura a 17 Cº, mentre que la il·luminació —que acostuma a ser molt potent— es reduirà a la meitat quan els súpers no estiguin oberts al públic i un 30% durant l'horari d'obertura. També es canviarà l'horari de producció de gel, que passarà a fer-se en hores vall del consum elèctric.

Reducció dràstica dels horaris d'obertura

Les cadenes tenen previst concretar altres mesures en les pròximes setmanes, que es posarien en marxa només si es produeixen problemes de subministrament energètic o si el govern demana a les empreses esforços més ambiciosos. El protocol "de gestió de crisi" implicaria mesures com reduir dràsticament els horaris d'obertura: els súpers només obririen entre les 8 h i les 12 h i entre les 18 h i les 20 h. La iniciativa està sobre la taula però no s'ha aprovat formalment.

L'anunci dels grans supermercats arriba en un moment difícil per a França, no només per l'amenaça russa de deixar de bombejar gas a Europa, sinó també per una crisi nuclear que ha deixat la meitat dels reactors aturats per problemes tècnics o de manteniment. El president del país, Emmanuel Macron, va anunciar a meitats de juliol que després de l'estiu presentarà un pla de sobrietat energètica que ha de permetre reduir el consum un 10% en un termini de dos anys, prenent com a referència el consum energètic del 2019.

Esforç col·lectiu sense precedents

El pla implicarà totes les administracions públiques, les empreses, els edificis que acullen públic —com els cinemes o els teatres— i les grans superfícies. Serà un esforç sense precedents. "Hem d'entrar col·lectivament en una lògica de sobrietat energètica", reclamava Macron.

En qualsevol cas, el 10% de reducció anunciat no compleix amb l'objectiu que ha reclamat la Comissió Europea de retallar un 15% el consum de gas des de l'1 d'agost fins a la primavera. França planeja donar un nou impuls a l'energia nuclear en els pròxims anys amb la construcció de sis nous reactors nuclears, però es tardaran anys en construir-los i posar-los en marxa. El president de la República no concretarà les mesures fins a finals de setembre però des del ministeri de Transició Ecològica han avançat que totes les empreses i edificis públics hauran de fer un esforç per reduir la calefacció i l'aire condicionat, així com apagar els llums quan les oficines estan tancades.

A Espanya el sector no n'ha parlat

Mentre els supermercats francesos han pactat estalviar energia, a Espanya el sector no n’ha parlat, tal com confirmen des de l’Associació Espanyola de la Distribució (Asedas). I això malgrat que alguns operadors que adoptaran aquestes mesures a França també tenen una activitat important a Espanya. Els grups catalans tampoc n’han parlat, segons expliquen a aquest diari.

stats