França rellança l'energia nuclear amb la construcció de sis nous reactors

Macron detalla el seu pla energètic, que inclou allargar la vida de les centrals actuals i impulsar parcs eòlics marins

2 min
Una planta nuclear a Chooz, França.

ParísEmmanuel Macron ha batejat la seva proposta com a "renaixement nuclear" de França. El pla energètic de Macron, que quan va ser nomenat president va prometre desmantellar centrals nuclears, se centra en rellançar aquest tipus d'energia per fer front a la lluita contra el canvi climàtic i a l'alça de preus de l'energia. Macron ja havia avançat a l'octubre les seves intencions d'apostar per la nuclear però aquest dijous, a dos mesos de les eleccions, ha detallat el pla: preveu construir sis reactors nuclears més -actualment el país en té 56 d'actius- que no entrarien en funcionament abans del 2035. "Hem de reprendre el fil de la gran aventura nuclear civil a França", ha anunciat Macron des de Brest, a la Borgonya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta de reactors nuclears de nova generació -anomenats EPR2, més barats que els anteriors- que es construiran en centrals nuclears ja existents i es posaran en funcionament entre el 2035 i el 2050. Tot i que el seu emplaçament definitiu encara no està confirmat, dos dels nous reactors podrien ubicar-se a la central de Tricastin, a prop d'Avinyó i a 300 kilòmetres de la frontera amb Catalunya. El pla de Macron també inclou estudiar la construcció de vuit reactors més. Per ara, no hi ha cost estimat oficial, però un informe del Tribunal de Comptes francès calcula que la construcció dels sis nous reactors costarà entre 50.000 i 60.000 milions d'euros.

Macron també ha anunciat que vol allargar la vida dels reactors actuals més enllà dels 50 anys "si és possible". Els seus objectius anteriors anaven en la direcció contrària: es preveia el tancament d'una dotzena de reactors, els que portaven més anys en funcionament. Els nous plans per contaminar menys inclouen potenciar les energies realment verdes multiplicant per deu la potència instal·lada actual d'energia solar i construint 50 parcs d'energia eòlica al mar. A França hi ha grans reticències als parcs eòlics terrestres per l'impacte paisatgístic i per això Macron ha decidit fer-los a l'oceà.

Líder nuclear

França és una potència mundial en energia nuclear civil. És el primer productor europeu i el segon mundial, per darrere dels Estats Units. Macron havia defensat fa cinc anys un canvi de model per reduir progressivament la dependència de l'energia nuclear, més perillosa, i fer un gir cap a les energies netes. Però les dificultats per complir amb els objectius d'energies verdes han fet canviar d'opinió Macron. "La dècada passada ha estat marcada pels dubtes internacionals sobre l'energia nuclear pel terrible esdeveniment de Fukushima", ha dit el president de França, que considera, però, que és hora de girar full i tornar-hi a apostar.

Fins ara la Unió Europea no tenia en compte l'energia nuclear com a alternativa per descarbonitzar la producció d'energia, però la posició de Brussel·les ha canviat i ara obre la porta que es consideri energia neta per complir amb els objectius mediambientals fixats. La flexibilització dels criteris deixa marge a França per potenciar l'energia nuclear, tot i que va en contra de la tendència a països veïns, com Espanya i Alemanya.

stats