La patronal de les VTC surt "moderadament satisfeta" de la reunió amb Foment

El ministeri proposa una comissió de diàleg amb totes les parts que satisfà Unauto

Després de la reunió d'aquest dilluns entre els representants del taxi i el ministeri de Foment, aquest dimarts ha sigut el torn dels vehicles VTC. Si bé abans d'entrar es mostraven molt indignats amb el govern espanyol, n'han sortit "moderadament satisfets" i han considerat que ha sigut "una bona reunió". La satisfacció de la patronal Unauto ve del fet, asseguren, que Foment els ha promès una comissió de diàleg on puguin parlar totes les parts. Una mostra de la seva satisfacció és que fins i tot han acceptat que les competències passin a les comunitats autònomes. Abans d'entrar a la reunió havia qualificat de "disbarat" el traspàs de competències.

"Hem parlat de diàleg i se'ns recull el guant de la creació d'una comissió", ha apuntat el president de la patronal Unauto, Eduardo Martín, que ha afegit que cal arribar a un acord que satisfaci les dues parts.

El to de Martín sorprèn perquè abans de la reunió –que ha durat més de tres hores– havia denunciat que qui marca les normes és "el sector del taxi" i no l'executiu. A més, havia exigit al govern espanyol que no cedís "al xantatge" del taxi. El canvi de tarannà de Martín després de la reunió ha vingut del fet, assegura, que hi ha una gran diferència entre sentir el que diu el taxi i parlar amb Foment, que t'escolta i parla de diàleg.

Pel que fa a la comissió, Martín ha afirmat que no han parlat de dates perquè no volen posar "una pressió extra" a Foment.

Al seu torn, el secretari d'estat d'Infraestructures i Transports del ministeri de Foment, Pedro Saura, ha assegurat que han convençut els de les VTC perquè "un marc estable és bo per a tots". "Genera seguretat i certesa i a tots ens convé", ha explicat Saura, que ha concretat que s'han d'abordar els problemes estructurals que té el sector. Tot i que la patronal defensa que sí que es compleix, Saura ha afirmat que un d'aquests problemes és que no es compleix la ràtio 1/30. "Aquest desequilibri s'ha de corregir abordant estructuralment el problema", ha defensat. 

Foment, doncs, no s'ha mogut de les propostes que va formular aquest dilluns als taxistes: cedir les competències a les comunitats, complir l'1/30 i un decret llei al setembre. També la declaració d'intencions aquest divendres al consell de ministres. Tot i així, Unauto no ha mostrat indignació.

Abans de la reunió

Justament abans d'entrar, Martín s'havia mostrat indignat amb el govern espanyol i havia apuntat que no poden entendre com amb el paquet de mesures que fa ofert Foment acceptin que "15.000 famílies" es quedin sense feina.

"Ens amenacen de segrestar ciutats, ports, estacions: és el moment de dir prou", ha reivindicat Martín, que ha considerat que és l'hora de dir adeu als monopolis.