La recuperació postpandèmia

La patronal minimitza l'impacte econòmic de l'òmicron

Foment del Treball considera que la nova variant provocarà una "borrasca a curt termini" i demana moderació salarial

3 min
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

Barcelona"Una borrasca a curt termini". Aquesta és la comparació meteorològica que ha triat aquest dimecres la patronal Foment del Treball per definir la situació que ha deixat en l'economia el rastre de milers de contagis diaris de la variant òmicron del coronavirus. Durant la presentació de l'últim Informe de conjuntura econòmica per als últims tres mesos del 2021, el secretari general adjunt i director d'economia de la institució, Salvador Guillermo, ha admès que l'última onada de covid-19 ha provocat un alentiment en la recuperació postpandèmia, però ha insistit que aquest efecte serà "temporal".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Guillermo ha destacat la necessitat d'accelerar la campanya de vacunació de la tercera dosi i ha remarcat que no ens trobem davant d'una "frenada econòmica" com la del 2020. "Les notícies de la crisi sanitària ens poden induir a pensar que estem en una crisi econòmica, però no hi estem. Estem parlant d'un alentiment suau", ha raonat.

Guillermo també ha vinculat el menor impacte econòmic de l'òmicron a la menor letalitat d'aquesta variant respecte a les anteriors, i ha confirmat que Foment veuria amb bons ulls la reducció de les quarantenes a cinc dies en el cas dels pacients asimptomàtics. Aquesta mesura, ha afirmat, ajudaria a minimitzar les interrupcions que pateixen les empreses per les baixes entre la plantilla, sobretot en aquelles feines en què hi ha poc marge per trobar un substitut. "Veient que el període d'incubació de la variant òmicron és més curt, ho veiem lògic", ha assenyalat. D'altra banda, tot i entendre que és una conseqüència de la saturació que pateix l'atenció primària, s'ha mostrat contrari al fet que es considerin vàlids els tests d'antígens practicats a casa pels mateixos contagiats, ja que es poden produir fraus.

La patronal ha repassat les noves estimacions a la baixa en el creixement del PIB dels principals organismes macroeconòmics i ha explicat que aquestes revisions no només responen a les mutacions del virus, sinó a un escenari de fort increment dels preus, volatilitat en el mercat de l'energia i problemes de subministrament amb les primeres matèries. Com a argument per a l'optimisme, Guillermo també ha destacat la bona marxa de les exportacions, que previsiblement tancaran l'any amb un nou rècord a Catalunya.

Moderació salarial i productivitat

De fet, Foment del Treball s'ha mostrat més preocupada pel debat sobre la possibilitat d'incrementar els salaris per contrarestar el fort repunt de l'IPC i evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. Salvador ha fet una crida a la "moderació" i la "prudència" i ha considerat que una pujada dels sous podria dificultar la recuperació econòmica. "Hauríem aconseguit salaris més alts, però a la llarga també preus més alts", ha afirmat.

En la seva opinió, una mesura d'aquest tipus ajudaria a fer que aquesta inflació elevada "es consolidi a mitjà termini" i provocaria altres afectes secundaris negatius. Així doncs, Guillermo ha reiterat que l'increment dels preus serà "temporal", perquè està molt lligat al context difícil dels preus de l'energia i el desabastiment en determinats sectors. "Seria contraproduent un increment salarial d'acord amb l'IPC, que ara mateix és excessivament elevat", ha asseverat el secretari general adjunt de la patronal. També ha recordat que els principals organismes internacionals coincideixen que la inflació es calmarà al llarg del 2022 i tornarà als nivells prepandèmia.

Per últim, Guillermo ha posat en relleu l'escàs creixement de la productivitat a Espanya i ha demanat millores per reforçar-la. Aquest canvi, ha indicat el dirigent de Foment, s'ha de posar en marxa a temps per aprofitar els canvis en el model econòmic que promet "la indústria 4.0". "Hi ha qui fa servir l'argument de la por, però les revolucions industrials han permès millorar la productivitat i disposar de nivells de renda mai vistos en la història", ha reivindicat. A aquesta preocupació hi ha sumat els dubtes sobre la proposta industrial que ha de substituir l'automobilística Nissan a les seves plantes catalanes.

stats