Macroeconomia

El PIB català tanca el 2021 amb un repunt del 5,9%

La dada queda cinc dècimes per sota de les últimes previsions del Govern però supera amb escreix la mitjana espanyola

3 min

BarcelonaDesprés de la patacada històrica del PIB català –va caure un 11,5% el primer any de pandèmia–, el 2021 va refer almenys una part d'aquest retrocés. L'economia va registrar un increment del 5,9% l'any passat, segons l'estimació avançada que ha publicat aquest divendres l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Segons l'organisme estadístic, aquesta dada reflecteix "la progressiva recuperació" de l'activitat econòmica després de l'impacte que va suposar el covid, però encara no assoleix els nivells prepandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest augment queda cinc dècimes per sota de l'última previsió de la Generalitat, que pronosticava un creixement del 6,4% tant per al 2021 com per al 2022. Tot i així, l'impuls de l'economia catalana queda molt per sobre de la millora del 5% que va registrar el conjunt d'Espanya, segons les dades que també va avançar l'INE la setmana passada. Josep Lladós, professor d'economia a la UOC i membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya, recorda que el Principat venia de caure més que la mitjana estatal el 2020 i, per tant, també tenia més terreny per recuperar. "Aquesta dada ens diu que estem de reactivació. Hi ha alguns elements d'incertesa que la poden reduir, però no revertir-la", apunta l'expert.

L'Idescat ha confirmat que aquest retorn progressiu a la normalitat de l'economia al llarg del 2021 ha sigut "desigual", perquè no ha afectat de manera homogènia tots els sectors i ha estat molt condicionat per factors externs com l'increment dels preus de l'energia i els problemes de subministrament en les cadenes de producció. Lladós també es refereix a aquests dos elements i indica que dos sectors clau a Catalunya (el turisme i la indústria de l'automoció) encara han tingut un any amb entrebancs. No obstant, confia que les tensions inflacionistes es moderaran de cara a la segona meitat del 2022, sobretot si no hi ha sorpreses en la geopolítica del mercat de l'energia.

El conseller d'Economia de la Generalitat, Jaume Giró, ha destacat que la dada del PIB ve a demostrar "que estem lluny de la decadència i la irrellevància que alguns prediquen i que sembla que desitgin per al nostre país”. Malgrat la incertesa generada per la variant òmicron, el creixement interanual de l'economia catalana en el quart trimestre (6,9%) va superar el de la zona euro i el del conjunt de l’Estat (4,6% i 5,2%, respectivament). D'altra banda, la pujada intertrimestral es va situar en el 2,2%, també per sobre del 2,0% intertrimestral a Espanya i el 0,3% als països de la moneda única.

“Són unes dades positives i que hem aconseguit entre tots, gràcies sobretot a l’esforç i a la confiança dels treballadors i dels empresaris, dels comerciants, dels botiguers, dels autònoms i dels emprenedors que cada matí es lleven per treballar i que fan front a les adversitats”, ha subratllat Giró. El departament d'Economia també ha tret pit de l'evolució favorable del mercat laboral, encara que Lladós matisa que les hores treballades creixen a un ritme inferior a l'ocupació.

Impuls dels serveis

En aquest sentit, el motor de creixement de l'economia catalana durant el 2021 va ser l'àmbit més colpejat a l'inici de la pandèmia. Els serveis van créixer un 6,3% en el conjunt de l'any (un 8,8% l'últim trimestre) i branques com l'hoteleria o el transport aeri van tornar a augmentar la facturació, encara que sense assolir les vendes del 2019, ha remarcat l'Idescat. En canvi, les companyies relacionades amb serveis a les empreses sí que van recuperar el ritme d'activitat previ al covid.

La indústria catalana, un dels àmbits considerats estratègics per a l'economia del país, va repuntar un 5,6% i va mostrar una millora generalitzada en la majoria de subsectors, amb l'excepció de la fabricació de vehicles de motor, la principal damnificada per la falta de materials com els semiconductors. Tot i aquestes interrupcions, explica Lladós, va recolzar el seu creixement en el dinamisme de les exportacions, que han assolit nous rècords durant aquest últim any. En comparació amb les empreses manufactureres i els serveis, la construcció i l'agricultura van registrar un creixement molt modest, de l'1,8% i l'1,5%, respectivament.

Com també apuntava aquest dijous la Cambra de Comerç de Barcelona, Lladós creu que és prou realista pensar que Catalunya recuperarà els nivells d'activitat prepandèmia a finals del 2022. "És plausible que es pugui aconseguir, també al conjunt de l'Estat", pronostica l'economista. Aquesta recuperació plena, admet, dependrà en gran mesura del grau de reactivació del turisme internacional i la resolució dels colls d'ampolla, una situació que previsiblement s'allargarà fins a l'estiu.

stats