Economia 29/09/2012

El govern espanyol no inclou als pressupostos els deutes de l'addicional tercera

La partida desapareix dels comptes. La Generalitat xifra l'impagament en 719 milions

Joan Faus
1 min
El ministre Cristóbal Montoro ha presentat els pressupostos aquest dissabte / EFE

MadridEls pressupostos de l'Estat del 2013, que s'han presentat aquest dissabte al Congrés, no inclouen els deutes pendents amb el Govern que determina la disposició addicional tercera de l'Estatut en matèria d'inversions sobre el PIB autonòmic, segons ha anunciat aquest dissabte el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. “No tenim marge”, ha dit, abans d'afegir que respecta la “vigència” d'aquesta disposició addicional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En els comptes del 2012, en la secció de 'Transferències de capital', la partida –anomenada "Compliment dels estatuts d'autonomia en matèria d'inversions"– per pagar aquestes compensacions a les autonomies estava a zero però en els del 2013 la partida ha desaparegut per complet.

El departament d'Economia que dirigeix Andreu Mas-Colell afirma que aquest any s'haurien de pressupostar 719 milions per complir amb el gruix d'inversions que dicta l'addicional tercera de l'Estatut. A això caldria sumar-hi, a més, els impagaments corresponents a la liquidació dels exercicis del 2008 (759 milions) i del 2009 (211 milions més).

Els pressupostos destinen 2.978 milions al pagament del fons de competitivitat autonòmics -un dels mecanismes per equilibrar entre comunitats previst al sistema actual de finançament- però no ho distribueix per autonomies. Catalunya en reclama uns 1.450 milions.

stats