Economia 13/02/2015

El preu de la llum va pujar més d'un 3% al gener

L'electricitat va ser l'únic producte energètic que es va encarir el primer mes de l'any

Europa Press
1 min
En vuit mesos hi ha hagut quatre pujades de la factura de l'electricitat.

MadridL'electricitat es va encarir un 3,2% al gener respecte el mes anterior i també va pujar un 2,9% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La llum va ser l'únic dels productes energètics que va encarir-se per gener. El primer mes d'aquest any, les gasolines es van abaratir un 6,4% i el gas un 1,9%. A més, l'Índex de Preus de Consum (IPC) també va baixar un 1,6% en termes mensuals i un 1,3% si el comparem amb l'any anterior.

Aquesta pujada es produeix malgrat que l'Estat va congelar la part regulada del rebut. A principis de febrer, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va atribuir a la falta de vent i aigua l'encariment de l'electricitat del mes passat. També va aclarir que aquesta tendència no continuaria al llarg de l'any.

Els càlculs de l'INE no coincideixen amb els del Ministeri d'Indústria, que assegura que en termes interanuals el rebut de la llum va caure un 5%. El ministeri atribueix aquesta diferència al procediment de càlcul. L'INE concentra l'impacte de les refacturacions de l'any passat i utilitza una mostra més àmplia de llars, incloses les segones residències.

stats