Economia 02/07/2015

Els Pujol deixen de tenir la majoria de capital a Ficosa

Xavier Grau
2 min

Panasonic i la Generalitat, mitjançant l’empresa pública Avançsa, són els nous socis de Ficosa Internacional, la multinacional catalana de components de l’automòbil. La família Pujol en mantindrà el control, tot i que amb l’entrada dels nous socis ha deixat de ser l’accionista majoritària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La solució a tres bandes, tancada dimarts, estableix que Panasonic es quedi amb el 49% de Ficosa Internacional pagant 100 milions d’euros. Un 32,5% dels títols els ha obtingut mitjançant una ampliació de capital i la resta amb la compra de les participacions als socis minoritaris. L’altre 51% de Ficosa Internacional queda en mans de la societat Ficosa Inversions, participada en un 59% pels Pujol i en un 41% per la Generalitat. Amb aquesta operació, per tant, el Govern tindrà indirectament el 20% de Ficosa Internacional i la família Pujol el 31%.

De tota manera, el control de l’empresa continuarà en mans dels Pujol, ja que controlen la majoria de Ficosa Inversions i, a través d’aquesta societat, encara controlen el 51% de Ficosa Internacional. De fet, el nou consell de Ficosa Internacional estarà format per cinc representants dels Pujol i quatre de Panasonic. Però el control també podria tenir data de caducitat. El mateix Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa, ho reconeixia ahir. Segons ell, els Pujol prefereixen ser accionistes minoritaris d’un gran projecte empresarial que accionistes majoritaris en una empresa més petita.

Pujol no descarta que en un futur s’hagi de fer una ampliació de capital que converteixi Panasonic en el primer accionista. A més, la multinacional japonesa ha pactat amb el Govern una opció de compra del seu paquet d’accions, que podrà exercir fins al 31 de desembre del 2018, segons va explicar ahir el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. Si es fa, també portaria Panasonic a ser el primer accionista de Ficosa Internacional.

Capitalització del crèdit

La nova participació d’Avançsa ve per la conversió d’un crèdit de 50 milions (que amb els interessos puja a 62 milions) en accions. Felip Puig es va esforçar ahir a explicar que aquesta operació, amb l’opció de compra de Panasonic, permetrà al Govern recuperar els diners. D’altra banda, Ficosa ja ha liquidat els altres deutes que tenia amb l’Institut Català de Finances.

L’entrada de Panasonic al capital es va anunciar ja fa nou mesos, però s’ha retardat perquè, abans, els Pujol havien de resoldre el conflicte accionarial que tenien amb l’altra família fundadora, els Tarragó. A més, la situació econòmica de la companyia “era molt difícil”, va reconèixer ahir Xavier Pujol. També ha influït en el retard el procés per obtenir totes les autoritzacions de les autoritats de competència de tres continents. L’aliança permetrà a Ficosa entrar en la nova era de l’automòbil, basada en la connectivitat, ja que Panasonic aportarà tecnologia i capacitat d’inversió.

stats