Economia 28/10/2015

Les clàusules terra: què són i per què són polèmiques

Dani Sánchez Ugart
2 min
L'interès va caure al mínim des del juny del 2011.

Madrid1. Què són les clàusules terra de les hipoteques?

Una clàusula terra és un apunt al contracte de les hipoteques a interès variable que marca un límit a les baixades dels tipus d’interès. En general, aquest límit està situat al voltant del 3,5%, i això ha impedit que els afectats per aquestes clàusules tinguin unes rebaixes de les seves mensualitats d’acord amb l’evolució dels tipus, que avui estan al 0,13%.

2. Per què són polèmiques?

Les associacions de consumidors i desenes de sentències han considerat que aquestes clàusules són abusives perquè no es va informar el client de la seva inclusió. La sentència que ha provocat la reacció de la Comissió Europea és una del Tribunal Suprem que va obligar el BBVA, Abanca i Cajamar a deixar d’aplicar les clàusules terra. En aquell cas, només s’exigia tornar els diners a partir de la sentència, del maig del 2013, però ara els tècnics de la CE consideren que caldria tornar els diners des de l’inici de la seva aplicació.

3. Quins efectes pot tenir això per a la banca?

És difícil de calcular, perquè no hi ha dades oficials. Si els tribunals europeus s'alineessin amb la CE, els tres bancs afectats per la sentència haurien de tornar els diners als clients que recorreguessin a la justícia des del principi. A més, això crearia jurisprudència i la resta de bancs podrien haver de fer el mateix, un forat de milers de milions. Però la banca ja s’ha salvat altres vegades de mesures tan nocives: al setembre la CE va tancar la seva investigació dels crèdits fiscals –que els dóna l’Estat per compensar pèrdues– amb una decisió benèvola que obligava a pagar només 419 milions anuals a la banca. La banca tenia 28.000 milions d’aquests crèdits.

stats