Economia 20/07/2016

Rajoy farà permanent la pujada de l'impost de societats

L'Airef revela que Hisenda planeja apujar els pagaments a compte com a mínim fins al 20%, fins i tot més que abans de la reforma fiscal

Dani Sánchez Ugart
2 min
El ministre  De Guindos ha reiterat que la multa no tindrà un càrrec econòmic.

MadridLa pujada dels pagaments a compte de l'impost de societats que pretén aprovar el govern espanyol per intentar complir els objectius de dèficit pactats amb Brussel·les serà permanent i suposarà, per tant, una pujada efectiva d'aquest impost. Tot i que l'executiu de Mariano Rajoy havia defensat que l'increment de pagaments a compte no es podia considerar una pujada, perquè era només un pagament anticipat de la taxa, aquest pagament es farà cada any, segons han explicat fonts de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), després de rebre les explicacions del ministeri d'Hisenda sobre l'anunci.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Autoritat Fiscal preveu una desviació del dèficit de fins a 11.000 milions d'euros

A més, l'executiu de Rajoy pretén apujar el tipus que pagaran les grans empreses anticipadament fins a "com a mínim" el 20%, en lloc del 12% que pagaven abans de l'eliminació d'aquestes bestretes, en l'exercici d'aquest any. Això vol dir que, en la pràctica, s'estableix un tipus mínim de l'impost de societats del 20% per a totes les grans empreses, sense importar si tenen crèdits fiscals (compensacions de pèrdues en el passat que redueixen el tipus efectiu que es paga de l'impost) o altres deduccions, que fins ara podien rebaixar el tipus general (del 25%) per sota fins i tot d'aquest 20% en molts casos.

El motiu és que com que les empreses pagaran a partir d'ara un 20% de manera anticipada cada any, tot i que el govern espanyol acabi tornant-los la part que no havien de pagar (per aquestes bonificacions o crèdits fiscals), l'any següent l'empresa tornarà a avançar els diners de l'impost a raó del 20% dels seus beneficis, així que els diners estaran sempre en mans d'Hisenda i no de l'empresa.

De tota manera, l'aprovació de la mesura està pendent de la formació d'un nou govern, perquè el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja havia dit que un executiu en funcions no pot tirar-la endavant.

stats