Com reduir el consum d'energia immediatament per fer front a la nova crisi de preus?

Les autoritats recomanen rebaixar la demanda per dependre menys de Rússia

2 min
Una bombeta de baix consum.

La pujada del preu de l'energia, que ja s'havia generalitzat els últims mesos, s'ha desbocat amb l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. La UE ha imposat sancions a Rússia, però són insuficients perquè Europa continua comprant gas i petroli russos, de manera que continua finançant les arques públiques del govern de Vladímir Putin.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És per això que l'Agència Internacional de l'Energia i la Comissió Europea demanen als usuaris que redueixin el consum energètic a tot el continent. Els Estats Units han prohibit directament la importació de gas i petroli russos, però la UE encara no ho pot fer. Tot i que s'ha proposat reduir substancialment la dependència de Rússia en els pròxims mesos, l'acció que tindria un impacte més immediat seria una rebaixa generalitzada del consum per part de ciutadans i empreses.

Però com es pot reduir el consum energètic? Cal tenir en compte que gairebé la meitat del consum d'energia que es fa a Catalunya es deu al transport, per tant aquest és un aspecte clau que s'hauria de vigilar. A més, tres quartes parts de l'energia que es consumeix a casa nostra és petroli (46% del total) i gas natural (23%).

Deixant de banda mesures d'eficiència energètica (millorar els aïllaments, per exemple), concretament aquests són alguns consells que podem seguir de manera immediata:

  • Reduir els desplaçaments en vehicle privat tant com es pugui. En cas que no sigui possible, intentar agrupar com més gent millor al mateix vehicle. Prioritzar el transport públic i els desplaçaments a peu i en bicicleta.
  • Reduir el temps que passem a la dutxa amb aigua calenta.
  • Rebaixar el termòstat de la calefacció un o dos graus.
  • Vigilar el consum de llum a les cases.
  • Reemplaçar les bombetes tradicionals per bombetes LED o de baix consum.
  • Desendollar el televisor quan no l'estiguem mirant. Fer el mateix amb els aparells elèctrics que no estiguem utilitzant.
  • Apagar l'ordinador si no l'estem fent servir. Si el mantenim en repòs continua consumint una quantitat important d'energia.
  • No posar productes calents a la nevera, l'electrodomèstic que acostuma a ser el gran consumidor d'energia que tenim a casa. Posar-hi productes calents fa que la nevera necessiti més energia per mantenir la temperatura.
  • Posar la nevera i el congelador a una temperatura menys freda.
  • No ventilar més de 10 minuts la casa quan fem neteja. Amb aquest temps ja és suficient per renovar l'aire i així la llar no es refreda en excés.
stats