REFORMES
Economia 08/02/2011

Empresaris i sindicats fixen avui les prioritats per reformar els convenis col·lectius

Després de segellar el pacte sobre la reforma de les pensions amb el govern espanyol, sindicats i patronals s'asseuen avui per sondejar la distància que els separa de cara a reformar la negociació col·lectiva

Elena Freixa
1 min

BarcelonaRepresentants dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals CEOE i Cepyime estan reunits a Madrid per situar el temari de la propera gran reforma que volen pactar, la de la negociació col·lectiva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons han confirmat a l'ARA fonts properes a la negociació, la trobada ha començat a les 10 del matí i està previst que serveixi com a primera aproximació per tal que les parts posin sobre la taula les seves prioritats.

L'acord ha d'arribar durant el mes de març si no es vol que el govern espanyol legisli pel seu compte sobre la matèria.

Darrerament, ha aparegut a la negociació un nou aspecte: la desvinculació dels salaris de l'IPC futur per lligar-los a la productivitat i a la inflació passada. Els empresaris defensen aquest canvi, que va proposar la mateixa cancellera alemanya Angela Merkel de visita a Madrid la setmana passada.

Els sindicats s'han negat a deslligar salaris d'inflació i asseguren que el factor variable de productivitat ja existeix en molts casos.

Altres aspectes també separen, a priori, les parts en aquesta negociació. Els empresaris volen acabar amb la ultraactivitat, és a dir, amb la pròrroga automàtica dels convenis si no se'n pacta un de nou.

També defensen clàusules per despenjar-se de manera generalitzada dels convenis col·lectius, però aquest és un aspecte que topa amb la defensa que fan els sindicats de la negociació col·lectiva com a eina per garantir certs drets dels treballadors.

stats