El relaxament de les restriccions dispara l'activitat de la indústria i els serveis al maig

Espanya se situa al capdavant del fort creixement de la zona euro, segon l'índex de gestors de compres PMI

2 min
La industria segueix patint la pandèmia.

BarcelonaEl relaxament de les restriccions derivades de la pandèmia del covid-19 ha disparat l'activitat de la indústria i els serveis del sector privat, segons l'índex PMI de gestors de compra, un dels principals indicadors avançats sobre l'evolució de l'economia. L'índex ha remuntat a la zona euro, amb Irlanda i Espanya al capdavant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El creixement de l'activitat de les empreses a Espanya s'ha accelerat al maig, segons aquest indicador, fins arribar al seu nivell més alt des del novembre del 2006. L'índex PMI va pujar al maig als 59,2 punts des dels 55,2 del mes anterior. En el sector dels serveis va passar de 54,6 punts a 59,4, mentre que a la indústria va créixer de 57,7 a 59,4 punts.

En el cas de l'eurozona, el PMI s'ha accelerat al maig fins a màxims des del febrer del 2018, i ha passat de 57,1 punts a l'abril a 53,8 punts al maig. Pel que fa als serveis, ha augmentat de 50,5 punts a 55,2, mentre que en la indústria manufacturera s'ha incrementat de 62,9 punts a 63,1 punt, un rècord en la sèrie històrica.

Els autors d'aquesta enquesta a responsables de compres que fa la companyia IHS Markit destaquen la fortalesa de les comandes rebudes, tant en el sector serveis com en el manufacturer, fins al punt que durant el mes de maig algunes empreses han tingut problemes per posar-se al dia amb les comandes. Aquest repunt ha fet augmentar les comandes pendents i s'ha hagut de contractar més personal per quart mes consecutiu. En el cas d'Espanya, les comandes van augmentar al maig al ritme més alt des del 2015 i també s'ha hagut de contractar més treballadors.

Augment de preus

Segons l'enquesta, les fortes pressions de les despeses en el sector manufacturer, així com l'augment del cost operatiu en els serveis, han fet augmentar els preus al ritme més elevat des del 2008. En el cas de la indústria, una part important d'aquest increment s'ha pogut traslladar als clients via tarifes, però en els serveis la força de negociació de les empreses ha sigut inferior i, per tant, no s'ha pogut traspassar de la mateixa manera als usuaris.

"Les dades indiquen que el sector (dels serveis) està preparat per a un ràpid creixement en els pròxims mesos, ja que els clients i els consumidors estan clarament interessats en tornar a una certa normalitat després de la pandèmia", ha indicat Paul Smith, economista d'IHS Markit, per a qui la recuperació continuarà depenent de l'èxit dels programes de vacunació i de la represa abans de l'estiu del turisme estranger amb certa normalitat.

stats