Transports
Economia 04/02/2023

Renfe encarrega trens que no passen pels túnels

La ministra Raquel Sánchez anuncia el cessament imminent dels responsables de Renfe i Adif

ARA
2 min
La ministra de Transports, Raquel Sánchez, aquest dissabte a Castro Urdiales.

BarcelonaLa fabricació per part de la companyia CAF de la nova flota d'amplada mètrica per a Renfe patirà un retard d'entre dos i tres anys, a causa d'un error als gàlibs de la infraestructura a la declaració sobre la xarxa d'Adif, en funció dels quals s'anaven a construir els trens. De fet, s'ha detectat que, amb les mesures publicades a la declaració sobre la xarxa, els trens no cabrien en determinats trams de la infraestructura. Això va fer aturar el procés d'inici de la seva fabricació i va començar la recerca de la millor solució, segons un informe d'Adif, Renfe i l'Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Renfe va publicar el gener del 2019 el plec per a l'adquisició de 31 trens d'amplada mètrica d'acord amb els gàlibs recollits a la declaració sobre la xarxa d'Adif i, el juny del 2020, en va adjudicar a CAF la fabricació, després d'un procés de licitació que es va veure afectat per la pandèmia. A més dels 31 trens per a les línies d'amplada mètrica de Renfe, gestionades anteriorment per Feve a Galícia, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó i el País Basc, la comanda incloïa un segon lot de sis unitats més per renovar íntegrament la flota de la línia madrilenya Cercedilla - Cotos de la Sierra, que fa més de 40 anys que està en funcionament. El volum total de l'operació se situava per a CAF per sobre dels 250 milions d'euros.

Assumir responsabilitats

Aquest dissabte la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat "cessaments imminents" tant a Renfe com a Adif per "assumir les responsabilitats" de l'error de les dimensions dels trens. En declaracions als mitjans durant una visita a l'Ajuntament de Castro Urdiales (Cantàbria), Sánchez ha demanat disculpes als ciutadans càntabres i ha assenyalat que aquest divendres va mantenir una conversa amb el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, per compartir "enuig i la seva indignació".

"En les pròximes hores es produiran aquests cessaments i, per tant, donarem les explicacions llavors", ha dit Sánchez, que ha encarregat una auditoria interna tant a Renfe com a Adif per "saber i conèixer amb tot detall què és el que va passar".

stats