Energia

Repsol congela dues grans inversions a Tarragona

La companyia preveia invertir més de 1.000 M€, que deixa en 'standby' fins que hi hagi una regulació "adequada"

2 min
El complex industrial de Tarragona de Repsol

MADRIDEl president de Petronor, Emiliano López Atxurra, ha donat continuïtat a l'avís del conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, de la setmana passada sobre l'impacte que pot tenir en les inversions de la companyia mantenir de forma permanent l'impost a les energètiques, com plantegen el PSOE i Sumar en el seu pacte d'investidura. En una entrevista a Eitb, Atxurra ha afirmat que la inversió per a la màquina de 100 MW per produir hidrogen verd (electrolitzador) que s'havia d'instal·lar al Bilbao queda en standby.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És una inversió que no està consolidada i que en aquests moments estaria en situació de standby", ha dit Atxurra, que ho ha vinculat a la necessitat de tenir un "entorn regulador no només amable, sinó previsible i adequat", ha dit. El president de Petronor, però, també ha reconegut que aquesta inversió s'hauria reconegut com un projecte d'interès europeu i, per tant, rebria fons.

Doncs bé, aquesta només seria la primera d'un degoteig d'inversions que la companyia estaria disposada a congelar si la política fiscal del govern espanyol no entoma un gir. Fonts del mercat posen en la mateixa cistella dues grans inversions previstes per a Tarragona: un electrolitzador de fins a 150 MW (el més gran de tot Espanya) i l'Ecoplanta. Tots dos sumen una inversió de fins a 1.050 milions d'euros.

A aquestes inversions de Tarragona s'hi afegiria també la inversió a Cartagena (Múrcia) per construir un altre electrolitzador, en aquest cas de 100 MW com el de Bilbao. El cost de la inversió ascendeix als 300 milions d'euros, confirmen fonts del mercat.

"La possibilitat que es mantingui un gravamen a les companyies energètiques, que es va idear com a temporal i extraordinari, castiga les empreses que, com Repsol, inverteixen en actius industrials, generen ocupació i garanteixen la independència energètica del país. [...] En conseqüència, la falta d'estabilitat en el marc regulador i fiscal del país podria condicionar els futurs projectes industrials de Repsol a Espanya", va advertir la companyia la setmana passada, just després de presentar els seus resultats. La companyia que presideix Antoni Brufau va obtenir fins al setembre un benefici net de 2.785 milions d'euros, el seu segon millor resultat de la història durant els nou primers mesos de l'any.

Hores després, el mateix conseller delegat de Repsol advertia que "la falta d'estabilitat del marc regulador i fiscal pot condicionar els futurs projectes industrials a Espanya", i fins i tot obria la porta a traslladar les inversions a Portugal.

Durant els nou primers mesos de l'any, Repsol va invertir 4.362 milions entre gener i setembre, un 82% més en comparació amb el 2022, principalment a Espanya (41% del total) i els Estats Units (37%).

Atxurra ha explicat que en aquests moments les inversions aprovades per a dos electrolitzadors al País Basc (un de 2,5 MW i un altre de 10 MW) estan "consolidades i en aquests moments estan en el seu procés de materialització", ha dit. De fet, en el cas de la màquina petita no fa ni un mes que va arrencar la seva posada en marxa. Es tracta d'un primer electrolitzador de 2,5 MW al centre industrial de Petronor, a Biscaia, que produirà 350 tones anuals d'hidrogen renovable.

stats