ENERGIA
Economia 14/08/2014

Repsol rep permís per explorar la costa canària

L’Estat autoritza les prospeccions tot i l’oposició del territori i dels ecologistes

Xavier Grau
3 min

BarcelonaEl govern de l’Estat ha autoritzat Repsol a fer prospeccions per buscar petroli a la costa de les Canàries, davant les illes de Fuerteventura i Lanzarote. Una decisió que va ser contestada ahir per les organitzacions ecologistes, pel Cabildo de Lanzarote i fins i tot pel govern canari, que va anunciar que si cal recorrerà davant de les Nacions Unides. L’autorització és per a un consorci de Repsol amb Woodside Energy Iberia i RWE Dea AG del qual la petroliera presidida per Antoni Brufau controla el 50%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern ha autoritzat fer tres prospeccions, als camps anomenats Sandía, Chirimoya i Zanahoria, que són a una distància d’entre 50 i 55 quilòmetres de la costa i a fondàries des de 3.000 fins a 6.900 metres. Entre les condicions que imposa el ministeri d’Indústria a la companyia per poder fer els sondejos hi ha 60 milions d’euros per afrontar possibles responsabilitats civils per danys al medi ambient, dels quals 40 milions en forma d’assegurança i 20 milions de garantia financera.

També s’estableix que es controlaran els moviments sísmics a les illes Canàries i s’aturaran les prospeccions si hi ha un terratrèmol de més de 4,5 graus en l’escala de Richter en un radi de 75 quilòmetres. L’autorització és per a tres anys i Repsol haurà de permetre les inspeccions de les autoritats. El ministeri d’Indústria podrà suspendre l’autorització si s’incompleixen les condicions. De fet, Repsol ja esperava aquesta autorització, tot i que el govern canari la rebutja i ha portat el conflicte al Tribunal Suprem. Però el president de la petroliera, Antoni Brufau, ja va anunciar el mes passat que esperava començar les operacions l’últim trimestre d’aquest any al camp Sandía.

Repsol calcula que hi ha un 19% de probabilitats de trobar petroli en un jaciment capaç de cobrir el 10% del consum espanyol. El rang de probabilitats se situa en la mitjana que acostumen a tenir les petrolieres per fer prospeccions. Repsol ja ha invertit 40 milions d’euros abans de començar a perforar i, si es trobés petroli, per a una vida útil prevista de 20 anys, es calcula que la inversió arribaria als 9.162 milions d’euros. En aquest cas, a canvi, s’obtindrien 838 milions de barrils. Dit d’una altra manera: el jaciment podria aportar 5,5 milions de tones anuals, quan el consum espanyol és de 58,8 milions de tones a l’any. Les importacions espanyoles de petroli es reduirien en uns 30.000 milions d’euros.

Però, juntament amb el benefici econòmic, hi ha el perill mediambiental. El projecte de Repsol estableix en el 0,003% les probabilitats que hi hagi un vessament massiu durant les prospeccions i en el 5,85% les possibilitats que el cru arribés a les Canàries. Pitjor ho tindrien a la costa africana, on les opcions que es vegi afectada pugen al 26,2%.

Por a les Balears

El ministre d’Indústria, el canari José Manuel Soria, va defensar ahir l’autorització i va dir que s’han estudiat totes les al·legacions presentades, més de 5.000 en total. Les cinc principals ONG ambientalistes van firmar ahir un comunicat conjunt contra l’autorització en el qual destaquen que es posen en perill sectors clau en l’economia canària com la pesca, el turisme i fins i tot el subministrament d’aigua potable a les illes orientals, que depèn de la dessalinització d’aigua marina.

També el PSOE va criticar l’autorització, mentre que a les illes Balears, on hi ha por que passi el mateix, la coalició Més va criticar el president José Ramón Bauzá, del PP, perquè no ha rebutjat les prospeccions a les Canàries i, en canvi, s’oposa a les de les Balears. També el president de Nueva Canarias, Román Rodríguez, va criticar el tractament desigual del govern de l’Estat, que autoritza les prospeccions a les Canàries i les impedeix a les Balears o el País Valencià.

stats