Economia 21/03/2022

Rússia afronta un nou venciment de deute extern mentre reobre parcialment la borsa de Moscou

El parquet moscovita torna a cotitzar bons del govern rus denominats en rubles

3 min
Una dona passa per davant d'una oficina de canvi de divises a Moscou, aquest dilluns.

BarcelonaEls inversors continuen vigilant el deute exterior de Rússia, que aquest dilluns ha de fer un nou pagament de deute exterior. El govern rus té un elevat risc de fallida a causa de les sancions, tot i que la setmana passada ja la va evitar. En aquell moment va efectuar un pagament d'interessos de dos bons denominats en dòlars nord-americans més tard de la data límit, però dins del període de gràcia de trenta dies que s'acostuma a donar per abonar els diners als inversors abans de declarar la fallida del país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pagament al qual ha de fer front l'administració russa és en aquesta ocasió de 66 milions de dòlars, al qual s'afegirà, el pròxim 28 de març, un nou venciment de 102 milions de dòlars, segons Reuters. En els dos casos es tracta d'interessos de bons russos. El Kremlin ha de pagar aquest dilluns aquests 66 milions, però igual que la setmana passada té trenta dies de gràcia per abonar els diners als inversors.

El pagament de la setmana passada vencia dimecres, però divendres el banc d'inversió nord-americà JP Morgan Chase –que és l'intermediari de l'estat rus per a la majoria de deute internacional– va confirmar que havia comprovat la validesa del pagament i que havia tramitat la transferència dels diners a un altre banc de Wall Street, Citi, que actuava d'agent pagador. Reuters va informar que les hores següents els inversors havien anat rebent els fons que els corresponien.

Malgrat acabar pagant, hi havia dubtes dels inversors sobre si el Kremlin seria capaç d'afrontar el pagament a causa de les sancions imposades pels països de l'OTAN i els seus aliats, que han bloquejat la meitat dels 640.000 milions de dòlars en reserves de moneda estrangera que Rússia té en comptes ubicats fora de les seves fronteres. Aquesta mesura ha limitat de manera severa la capacitat de Rússia d'obtenir dòlars, però finalment va pagar el deute, ja que es tracta d'una quantitat petita per a un govern com el rus. El govern dels Estats Units va incloure una excepció a les sancions que permet als seus ciutadans rebre pagaments de deute rus fins al 25 de maig, però l'administració del president nord-americà, Joe Biden, no ha especificat si allargarà la mesura més temps.

Pel que fa als dos pagaments d'aquest dilluns i el de la setmana que ve, Moscou hauria de tenir encara més facilitats, perquè es tracta d'abonaments de cupons de bons que en els dos casos contenen una clàusula que permet a les autoritats russes pagar en altres divises, encara que el bo estigui denominat en la moneda nord-americana, cosa que no es donava en el cas dels bons de la setmana passada, que només es podien abonar en dòlars. No obstant això, veient que es torna a tractar d'una xifra relativament assequible per a les arques del Kremlin, la majoria de bonistes esperen que el pagament tornarà a ser en dòlars.

Abans d'acabar el mes, el 30 de març, el govern presidit per Vladímir Putin haurà de fer front a un pagament, aquest cop obligatòriament en dòlars, i el 2 d'abril tindrà el primer venciment d'un bo, per valor de 2.000 milions de dòlars. En total, als mercats hi ha 15 bons internacionals russos per un valor que frega els 40.000 milions de dòlars.

Reobre parcialment la borsa de Moscou

Els títols de deute rus denominat en rubles han tornat aquest dilluns als mercats. Tal com va anunciar la setmana passada el banc central del país, la borsa de Moscou, que portava tancada per ordre del banc central rus des del 25 de febrer passat, ha tornat a obrir, tot i que només per a la compravenda dels bons del tresor rus (anomenats OFZ). Els títols han perdut un 32% del valor durant la jornada.

El regulador monetari ha assegurat que intervindrà al mercat a través de compres de bons: "Per garantir una posició de liquiditat equilibrada al mercat de valors i evitar una volatilitat excessiva, el Banc de Rússia comprarà bons del govern federal en les quantitats necessàries per limitar els riscos d'estabilitat financera", ha assegurat el banc central. Del total d'OFZ als mercats, al voltant de 38.000 milions són propietat d'inversors estrangers, una xifra que representa aproximadament una cinquena part del total de títols emesos.

La cotització d'altres actius financers al parquet moscovita, incloent-hi les accions d'empreses, continua suspesa, i de moment no hi ha data perquè es reprengui.

stats