Economia 12/06/2018

Saba renuncia a sortir a Borsa i farà una oferta als accionistes minoritaris

Salvador Alemany preveu una solució entre els socis les pròximes setmanes

Xavier Grau
2 min
El conseller delegat, Josep Martínez Vila, i el president, Salvador Alemany.

BarcelonaL'empresa d'aparcaments Saba no preveu sortir a la borsa, almenys de moment, i si s'arriba a una solució en les negociacions entre els socis hi haurà una oferta perquè els accionistes minoristes puguin vendre les seves accions, segons ha explicat aquest dimarts el president de la companyia, Salvador Alemany.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el decurs de la junta general d'accionistes que s'ha celebrat a Barcelona, Alemany ha reconegut que hi ha negociacions entre els principals accionistes i que Criteria, el hòlding inversor de La Caixa que té un 50,1% del capital, està negociant amb Torreal (Juan Abelló) i els fons KKR i Proa Capital per comprar-los el 48,7% que tenen de Saba.

"És previsible, però no es pot assegurar fins que hi hagi una decisió en ferm, que aquesta transacció es pugui tancar en les pròximes setmanes", ha indicat Alemany, que ha destacat que en cas de tancar-se l'acord l'operació quedaria subjecta als preceptius tràmits de Competència.

No obstant, Alemany s'ha dirigit als petits accionistes per assegurar-los que, en cas que es tanqui l'operació, "Criteria té la voluntat d’atorgar liquiditat a la posició de la resta d’accionistes minoritaris i estaria disposada, si arribés el cas, a fer una oferta de compra pel 100% de les seves accions, al mateix preu per acció que pugui resultar de l’operació entre els accionistes principals", ha indicat.

Respecte a la sortida a borsa, una possibilitat que sempre havia sigut a la carpeta de la companyia, el seu president ha dit que "davant aquesta nova configuració accionarial, tot i que la companyia ha guanyat volum i diversificació en un context polític, econòmic i de mercat complex, resulta difícil que Saba pugui trobar les millors condicions objectives per sortir a borsa a curt termini i fer servir aquesta opció per donar liquiditat".

A la junta d'accionistes, el conseller delegat, Josep Martínez Vila, ha destacat les principals fites de l'exercici del 2017, el primer en la historia que la companyia ha arribat als 100 milions d'euros de benefici brut operatiu (ebitda), un 5,7% més que l'any anterior, i uns ingressos d'explotació de 213 milions, un 3,7% més.

L'empresa va tancar el 2017 amb un benefici net consolidat d'11,6 milions d'euros, enfront dels 32 milions de guanys del 2016. Amb tot, Saba dona per tancada una etapa, amb la desinversió en parcs logístics i la centralització del negoci en els aparcaments, tant a Espanya com en els altres països d'Europa o Amèrica on està present.

Saba compta ara amb 375 aparcaments a Espanya, Andorra, Itàlia, Portugal i Xile, un 85% més dels que tenia el 2011, quan va iniciar el gir estratègic, i gestiona 208.545 places d'aparcament, un 53% més que les que tenia el 2011, després d'haver invertit en aquest període 580 milions d'euros. Actualment té més de 1.500 treballadors.

Adeu a Vilarasau

A la junta d'accionistes s'han renovat alguns càrrecs del consell, com el president i el conseller delegat, i s'han canviat alguns consellers, a l'espera de la renovació que hi pugui haver en el futur si hi ha una reestructuració empresarial.

Qui ha deixat el càrrec de conseller és Josep Vilarasau, que va ser director general i president de La Caixa, i que també va presidir la companyia entre el 1995 i el 2011. A Vilarasau el substitueix com a conseller Alejandro García-Bragado.

stats