Energia
Economia 06/08/2021

El Sabadell i Comsa es venen la planta termosolar de les Borges Blanques per 125 milions

El fons madrileny Q-Energy passa a ser el responsable de l'única central híbrida d'energia termosolar i biomassa forestal d'Espanya

Ara
2 min
La planta termosolar de les Borges Blanques que el fons Q-Energy ha comprat al Banc Sabadell i a Comsa

El fons madrileny Q-Energy és el nou propietari de la planta termosolar de les Borges Blanques, a les Garrigues. El Banc Sabadell, Comsa i Avançsa (empresa de promoció i localització industrial de Catalunya) li han venut les seves participacions, que eren del 47,5% en els dos primers casos i del 5% en l'últim, per més de 125 milions d'euros. Així ho ha avançat aquest divendres Europa Press, que explica que aquesta és l'única central híbrida d'energia termosolar i biomassa forestal d'Espanya i va ser també una de les primeres del món.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Q-Energy és una gestora de fons espanyola propietat del grup inversor Qualitas Equity que opera des del 2007 i que compta amb una cartera d'actius que sumen 1.200 megawatts (MW) de potència en energia solar; 300 MW en energia eòlica i 8.000 MW en el que anomenen nous desenvolupaments.

A partir d'aquesta operació, afegirà els entre 75.000 i 98.000 MW per hora que produeix anualment la planta de les Borges Blanques, un volum que es calcula que subministra energia a 33.000 llars i que havia cridat l'atenció també d'altres compradors. En aquest llistat hi ha des de companyies industrials com Ence fins a fons nacionals i internacionals com Plenium Partners, White Summit Capital i Exus. Tots aquests s'havien interessat per la planta, però els venedors han triat Q-Energy perquè els feia assolir múltiples "molt atractius".

Plusvàlues i refinançaments

El Sabadell, per exemple, surt de la planta amb importants plusvàlues i amb l'avantatge afegit de veure el grup Comsa (l'altre venedor) reforçat: aquesta entitat és una de les creditores, com també ho són el Santander, CaixaBank, BBVA, Unicaja i Bankinter. El banc presidit per Josep Oliu havia adquirit aquesta participació del 47,5% de la propietat per 11,8 milions d'euros a Abantia, soci original del projecte amb Comsa.

Aquesta empresa, que també es desprèn del 47,5% que retenia, seguirà lligada a la planta lleidatana per raons comercials: serà Comsa qui s'encarregarà de les feines de manteniment i gestió de la biomassa forestal, sobretot perquè una de les característiques que fan única aquesta planta és la seva capacitat de produir energia de forma programable, gràcies a la hibridació de la potència termosolar amb la biomassa.

stats