La crisi de preus

Els contractes de lloguer que es renovin a partir de l'1 de juliol es podran apujar sense límit

El nou paquet anticrisi elimina la pròrroga de sis mesos al mateix preu per a contractes que vencien

4 min
Imatge aèria de la ciutat de Barcelona.

MadridDel paquet de mesures anticrisi aprovat al consell de ministres en destaca una no ajuda per a les persones a qui se’ls acabi el contracte de lloguer a partir de dissabte. Ja no podran sol·licitar una pròrroga de sis mesos amb el mateix preu. Aquestes són les mesures més importants que inclou un macrodecret escombra per aprovar diverses qüestions, algunes de les quals transposicions de directives europees.  

Pròrroga dels lloguers

Les llars vulnerables sí que mantenen una pròrroga d’un any

El ministeri d’Economia ha decidit excloure la pròrroga de sis mesos que els inquilins podien demanar als propietaris en cas de venciment de contracte. La Moncloa creu que ja no hi ha raons per mantenir-ho i i que la llei d’habitatge ja omplirà aquest buit. Des de Sumar, però, subratllen que fins que no es declarin zones tensionades i es fixin llindars de preu, no s’evitarà l’increment de preus. A més, dependrà que les comunitats autònomes ho vulguin aplicar.

Catalunya ja s'ha posat en marxa amb una llista de 140 municipis on establir límits, per bé que cal esperar l'aval del govern espanyol. La llei d'habitatge marca que els petits propietaris hauran de renovar els contractes al mateix preu que abans (només amb la pujada de l'IPC que pertocaria, del 2% aquest any i del 3% al 2024), mentre que els grans tenidors estaran subjectes a uns índex de preus que encara s'han d'elaborar. A Catalunya ja operen uns uns índexs de referència, però en alguns llocs reflecteixen preus bastant superiors als del moment de la firma de l'últim contracte. D'altra banda, les famílies vulnerables que tenen com a propietaris grans tenidors sí que poden optar a una pròrroga d’un any, i segueix la prohibició de desnonar-les.

Aval a la compra d’un pis

2.500 milions per no haver de pagar l’entrada d’un habitatge

L’executiu de l’Estat també ha formalitzat l’acord amb l’Institut de Crèdit Oficial per obrir una línia d’avals de fins a 2.500 milions d’euros per cobrir un 20% de la compra del primer pis a menors de 35 anys que tinguin una renda inferior a 37.800 euros. Aquesta mesura, anunciada per Pedro Sánchez durant la campanya del 28-M, té per objectiu que els futurs propietaris no hagin d’afrontar una entrada prohibitiva per un pis. Estarà vigent fins al 31 de desembre de 2025.

Límits a les llicències VTC

S'estableixen criteris mediambientals per a la concessió

S’introdueixen limitacions a l’atorgament de llicències VTC. S’estableixen criteris mediambientals i de gestió del trànsit que, a la pràctica, poden bloquejar la concessió de llicències. A més, la nova normativa blinda el sector del taxi i el declara “d’interès públic”. Tot i la recent sentència de la justícia europea que tombava la normativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per limitar les autoritzacions per a VTC, el govern espanyol considera que la mesura aprovada és “proporcional i no discriminatòria”. 

Deducció pel cotxe elèctric

Un 15% en l’IRPF si es compra un vehicle o s’instal·len carregadors

El decret inclou la deducció del 15% de l’IRPF per a la compra d’un vehicle elèctric nou sobre una base màxima de 20.000 euros. També s’ho podrà desgravar qui s’instal·li un punt de càrrega en un immoble de la seva propietat i que no estigui vinculat a una activitat econòmica. Aquests beneficis fiscals s’aplicaran fins al 31 de desembre del 2024. Des de Sumar també s’ha criticat aquesta mesura perquè es considera regressiva –només hi podrà accedir qui es pugui permetre fer una compra d’aquestes característiques– i haurien preferit una ajuda a famílies amb rendes inferiors a 50.000 euros i vinculada a la substitució del cotxe de combustió.

Oblit oncològic

S’eliminen les discriminacions per haver patit càncer

Tal com també havia anunciat Sánchez en campanya, el govern espanyol introdueix el dret a l’oblit oncològic: es declaren nul·les les clàusules basades en antecedents per càncer que discriminen a l’hora de contractar productes financers o per imposar condicions més carregoses en els contractes d’assegurances. També es tindrà dret a no declarar que s’ha patit càncer a l’hora de contractar una assegurança vinculada a un préstec hipotecari. 

Aliments i transport públic

Es manté la rebaixa de l’IVA per a productes bàsics 

De les mesures que a finals de 2022 es van aprovar per fer front a la inflació i dequeien el 30 de juny, algunes es mantenen fins al 31 de desembre. Per exemple, la rebaixa de l’IVA als productes bàsics d’alimentació. En el cas dels de primera necessitat com el pa, la farina, la llet, la fruita, la verdura, el formatge, els llegums i els cereals, s’elimina el tribut. Pel que fa a l’oli i la pasta, es manté la rebaixa del 10% al 5%. El govern espanyol va assegurar que aquestes mesures es mantindrien fins al juny o fins que la inflació subjacent se situï per sota del 5,5%, però fa un mes encara era del 6,1%. Ara, en cas que a l’octubre es registri una inflació subjacent inferior al 5,5%, a partir de l’1 de novembre es recuperarà l’IVA anterior.

També continua la bonificació del 50% dels títols multiviatge al transport públic de titularitat autonòmica i municipal, sempre que els governs territorials es facin càrrec d’un 20% del descompte. El govern estatal destinarà un màxim de 380 milions d’euros a cobrir aquest cost. Durant el primer semestre hi ha dedicat 325 milions.

Descompte a la gasolina

Transportistes, sector agrari i pesquer mantenen ajudes 

Entre altres mesures que es prorroguen fins a finals d’any, destaca la bonificació de 10 cèntims per litre de gasolina per al transport professional, el sector agrari i el pesquer, o, si no, ajudes per a la compra del gasoil agrari. Ara bé, a partir del 30 de setembre la bonificació serà de 5 cèntims per litre. També es manté el preu màxim de la bombona de butà a 19,55€ i les ajudes a la indústria electrointensiva.

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha quantificat en 3.800 milions d’euros addicionals la mobilització de recursos i en 8.900 la xifra total durant la segona meitat de l’any. Si es tenen en compte els set paquets contra les crisis derivades de la pandèmia i la guerra, s’arriba als 47.000 milions d’euros.  

Aprovats els permisos de la llei de famílies

El govern espanyol ha aprovat via decret els nous permisos que incloïa la llei de famílies. Una norma que havia quedat aturada al Congrés arran de la convocatòria electoral del 23-J. Això vol dir que, malgrat que el conjunt de la llei no arribi a veure la llum, aquests permisos s'aplicaran un cop el decret es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). 

Es tracta del permís de cinc dies l'any per als treballadors que hagin de cuidar un familiar de fins a segon grau de consanguinitat o persona convivent en cas "d'accident o malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització, però que necessiti repòs". El ministeri de Drets Socials que pilota Ione Belarra també ha inclòs al decret el permís per "causa de força major", que podrà ser de fins a quatre dies l'any i es distribuirà per hores. És un permís retribuït que permet als pares i les mares absentar-se de la feina quan hi hagi algun motiu inesperat o urgent. També s'ha incorporat el permís parental de vuit setmanes –no remunerat–, que es pot gaudir de forma contínua o discontínua fins que el menor compleixi vuit anys. Finalment, el decret també inclou els 15 dies de permís per a les parelles de fet, que s'iguala al dels matrimonis.

stats